CikkeinkA harcsafogás fortélyai

Ebben az írásunkban mindent megtalálsz, amit a harcsáról és a fogásáról tudni érdemes. 

 

A szeretett ellenfél: a harcsa

 

A harcsa hazánk legnagyobbra növő ragadozóhala, állóvizekben és folyóvizekben egyaránt a horgunkra akadhat. Elsődleges táplálékát különböző halfajok teszik ki, de gyakorlatilag mindent megeszik, ami él és mozog. Áldozatait kiemelkedő hatékonysággal ejti el, így a horgásznak is okosnak kell lennie, hogy mit kínál fel neki. Felépítésében is nagyban különbözik a többi hazai halfajuktól. Teste csupasz, nyálkás, nem fedi pikkely. Hatalmas szájának felső szegleténél 2 hosszú, alul 4 rövidebb bajuszszálat találunk, ezek az érzékelésben segítik. A fenék közelében, gödrökben, tuskók, fák rejtekében találhatunk rá.

 

Hogyan indulj csatába? - Tippek a felszereléshez

 

A harcsa fogása egy valódi harc: elszántság és sok kitartás szükségeltetik. Mentális és komoly fizikai felkészülést igényel. Éppen ezért hatalmas – ám fárasztó - élmény, ha egy bajszos predátor kerül a horgodra. Azonban: ahogy a horgásznak, úgy a felszerelésének is bírnia kell a strapát.

 

Milyen legyen a horog?

 

Nagyméretű egyágú vagy háromágú horog a legideálisabb. Utóbbira kényelmesen felhelyezhetsz nagyobb csalikat is.

 

Milyen legyen a damil?

 

Szerencsésebb vastagabb, fonott damilt választani, hiszen nem tudhatod, mekkora harcsa kerül majd eléd és milyen akadályokba ütközöl majd a fárasztás során. Kaphatsz kifejezetten harcsázásra fejlesztett zsinórokat, amik szilárdsága, átmérő-szakítószilárdsága és kopásállósága is megfelelő.

 

Milyen legyen a horgászbot?

 

Horgászbotból is kaphatsz speciális harcsázó szetteket. A lényeg: legyen nagyon erős és stabil!

 

Mire kap a harcsa? - Tippek a csalihoz

 

A harcsának rendkívül jó szaglása van és minden rezgésre érzékeny. A csalikat is ennek tudatában kell kiválasztanod. Így a leginkább javasolt az élőhal és a puhatestűek használata, de felkínálásra kerülhet csirkemáj és marhaszív is. Ha inkább a harcsa szaglására szeretnél hatni, akkor érdemes minél büdösebb csalit a horogra akasztani. Találhatsz már eleve megírt harcsa-csali recepteket, de biztosabb módszer, ha saját magad kísérletezed ki.

 

Válassz stratégiát! - Horgászmódszerek

 

A legnépszerűbb harcsázós módszerek a fenekezés, a pergetés, valamint a kuttyogatás. Ezek közül választhatunk - természetesen az eredményesség függ a helytől, az időtől és a felszerelésünktől is.

A hagyományos fenekezős horgászmódszer a legelterjedtebb és az egyik legeredményesebb harcsavadászatkor. Ilyenkor fokozottan figyeljünk az ólom súlyára és alakjára.

A pergetéshez műcsaliként támolygót, körforgó villantót és gumihalat használhatunk. Itt a horog rögzítésére kell nagyobb figyelmet fordítani.

A kuttyogatás technikája a legeredményesebb hazánkban. Ez a „hungarikum” a harcsa jó hang-és rezgésérzékelését használja ki. Itt egy speciális eszközre, a kuttyogatóra lesz szükségünk, ami készülhet fémből és fából is egyaránt.

Reméljük ezzel a harcsa-gyorstalpalóval kellőképpen felvérteztünk, és eredményes csatákat vívsz majd! Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák