Cikkeink

A horgászat első lépései – íratlan, de nagyon jó szabályok

Az életben meg kell harcolni a javakért. Ez egy akciófilm bevezető szövege is lehetne, de itt most horgászatról van szó: megmutatjuk, mit kell tenned, ha kezdő vagy, de érdekel a „szakma”.

Már beszéltünk arról, mit kell tenni, MIELŐTT botot ragadunk. Ha ez olyan tiszta, mint a víztükör, akkor nézzük meg, mi történik akkor, AMIKOR botot ragadunk. Pontosabban: MILYEN botot is ragadjunk?

 

A felszerelés íratlan szabálya

Az alapfelszerelés változó, erre nincs külön szabály, viszont az abszolút kezdőknek egy 4-5 méteres spicc botot ajánlunk - a hozzátartozó szerelékekkel. Tehát: kelleni fog merítőszák, haltartó szák, horogszabadító, vödör, horog, tartalék úszó, csali, damil, etetőanyag. Az itt felsoroltak csak egy nagyon alap felszerelést tesznek ki, de ez a halfogás egyik belépője. Ha itt megszereted a horgászatot, akkor nem is fog ez a sport egyhamar elengedni.

Ha tanácstalanok vagy a szettet illetően, lépj be egy horgászüzletbe. Az ott lévő eladók már gyakorlott, fekete öves horgászok, így ha elmondod nekik az összeget, amit egy szettre szánnál, akkor ők a legjobbat fogják kihozni az adott összegből. Jó tanács: azért ne 100 Ft-tal menj be.

 

Milyen szabályok érvényesek a vízparton?

A szett mellett egyéb íratlan szabályokat is érdemes betartani, mielőtt nagyon viszketne belül a horgászkényszer:

  • A parton úgy tartózkodjunk, hogy az élővilágot a lehető legkisebb mértékben zavarjuk! A halak egy kicsit kivétel ez alól: őket eléggé zavarni fogja, ha kifogod őket, de nevezzük ezt járulékos nyereségnek.
  • Mindig annyi halat fogj ki, amennyi tényleg szükséges     
  • A horgászhelyet érkezési sorrendben foglaljuk el, nem formálhatunk jogot rá - sem más előnyökre (mind Sheldon Cooper a parkolóval, holott nem is vezet)
  • Ha a környezetünkben horgászik más is, rá ugyanaz érvényes, mint az élővilág megzavarására (1. pont)
  • Az érdeklődőkkel mindig udvariasan és kedvesen bánunk: ne feledd, ha horgászol, egy közösséget is képviselsz, nem csak magad! Viselkedj úgy, ahogyan elvárnád fordított helyzetben, hogy Veled viselkedjenek!

A horgászhelyet mindig tisztán tartjuk és tisztán is hagyjuk el – pont úgy, ahogyan viszont szeretnénk látni, amikor legközelebb megyünk.

Köszönjük, hogy olvastad íratlan szabályainkat, találkozzunk legközelebb! Sok kapást kívánunk!

Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!

100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák

Keresés