CikkeinkA horgászat első lépései – íratlan, de nagyon jó szabályok

Az életben meg kell harcolni a javakért. Ez egy akciófilm bevezető szövege is lehetne, de itt most horgászatról van szó: megmutatjuk, mit kell tenned, ha kezdő vagy, de érdekel a „szakma”.

Már beszéltünk arról, mit kell tenni, MIELŐTT botot ragadunk. Ha ez olyan tiszta, mint a víztükör, akkor nézzük meg, mi történik akkor, AMIKOR botot ragadunk. Pontosabban: MILYEN botot is ragadjunk?

 

A felszerelés íratlan szabálya

Az alapfelszerelés változó, erre nincs külön szabály, viszont az abszolút kezdőknek egy 4-5 méteres spicc botot ajánlunk - a hozzátartozó szerelékekkel. Tehát: kelleni fog merítőszák, haltartó szák, horogszabadító, vödör, horog, tartalék úszó, csali, damil, etetőanyag. Az itt felsoroltak csak egy nagyon alap felszerelést tesznek ki, de ez a halfogás egyik belépője. Ha itt megszereted a horgászatot, akkor nem is fog ez a sport egyhamar elengedni.

Ha tanácstalanok vagy a szettet illetően, lépj be egy horgászüzletbe. Az ott lévő eladók már gyakorlott, fekete öves horgászok, így ha elmondod nekik az összeget, amit egy szettre szánnál, akkor ők a legjobbat fogják kihozni az adott összegből. Jó tanács: azért ne 100 Ft-tal menj be.

 

Milyen szabályok érvényesek a vízparton?

A szett mellett egyéb íratlan szabályokat is érdemes betartani, mielőtt nagyon viszketne belül a horgászkényszer:

  • A parton úgy tartózkodjunk, hogy az élővilágot a lehető legkisebb mértékben zavarjuk! A halak egy kicsit kivétel ez alól: őket eléggé zavarni fogja, ha kifogod őket, de nevezzük ezt járulékos nyereségnek.
  • Mindig annyi halat fogj ki, amennyi tényleg szükséges     
  • A horgászhelyet érkezési sorrendben foglaljuk el, nem formálhatunk jogot rá - sem más előnyökre (mind Sheldon Cooper a parkolóval, holott nem is vezet)
  • Ha a környezetünkben horgászik más is, rá ugyanaz érvényes, mint az élővilág megzavarására (1. pont)
  • Az érdeklődőkkel mindig udvariasan és kedvesen bánunk: ne feledd, ha horgászol, egy közösséget is képviselsz, nem csak magad! Viselkedj úgy, ahogyan elvárnád fordított helyzetben, hogy Veled viselkedjenek!

A horgászhelyet mindig tisztán tartjuk és tisztán is hagyjuk el – pont úgy, ahogyan viszont szeretnénk látni, amikor legközelebb megyünk.

Köszönjük, hogy olvastad íratlan szabályainkat, találkozzunk legközelebb! Sok kapást kívánunk!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák