CikkeinkA pergető szett részei: pergető bot, orsó, zsinór, műcsali

Cikkünkben részletesen átvesszük a pergető szett részeit. Milyen a pergető bot? Milyen orsóra, zsinórra, csalira lesz hozzá szükséged? Írásunkban elmondjuk.

Mai cikkünkben a pergető szett megvásárlásához adunk kiindulási pontokat. Átnézzük a legfontosabb részleteket a pergető bot, az orsó, a zsinór és a műcsalik kapcsán.

Pergető bot

A pergető botok többrészes horgászbotok. Nem teleszkóposak, hanem 2-3 részes horgászbotok szoktak lenni, illetve vannak kimondottan utazó pergető horgászbotok, amik 5-6 részből is állhatnak, de még mindig rövid a hosszúságuk, csak 2 méter körül vannak.

A pergető bot változatai

A pergető bot hossza ritkán haladja meg a 3,3 métert. A pergető horgászbotok között is vannak különböző erősségűek. Léteznek ultra light botok, velük többnyire apróbb pisztrángokat, jászkeszegeket, domolykót, kisebb-nagyobb csukákat lehet üldözőbe venni. 

Aztán a light és az egyre erősebb pálcák felé mehetünk, egészen a harcsa horgászat pontjáig. Mivel harcsára is lehetséges pergetni. Oda viszont már egy jó, gerinces, erős pergetőbottal indul el az ember.

A pergető bot ára

Pergető botok 8000-9000 Ft-tól indulnak, de ahogy haladunk a technikával drágulásra lehet számítani, viszont a minőség is javulni fog. A magasabb árkategória felé haladva egyre könnyebb a pecabot, egyre gyorsabb és könnyebben kezelhető lesz.

Ide kattintva tekintheted át választékunkat.

Pergető orsó

Többféle méretben elérhetőek, attól függően, hogy mi lesz a célhal. Ha jászkeszeget szeretnénk fogni, vagy nagyobb csukákat (nagyon vadak, és nagyon szépek) akkor erős orsó kell.  Esetleg vannak harcsapergető orsók is, amik nagyobbak, robosztusabbak, mint az átlag méret.

Kínálatunk itt találod.

Műcsalik lehetnek

Villantó: ahogy a nevében is benne van, ez villan. Ahogy bedobjuk a vízbe, és elkezdjük csévélni magunk felé, a vízbe fény fog bejutni a műcsali felületéről. Ezek legtöbb esetben fémből készülnek. Hármashoroggal lesznek ellátva, többnyire a hátsó végükön. 

Wobbler: Műanyagból , fából esetleg poliuretán habból készült, többnyire (kis)hal imitáció.Ezekből van olyan, ami 1-2-3 részből áll és 1-2-3 horoggal ellátva. A wobblerből van felszíni, közép mélyre való és mélyre törő kivitel is. Ezek a vízben szép bukdácsoló hullámzó mozgást fognak létrehozni. 

Színüket tekintve léteznek rikító citromsárga, piros, zöld, kék és fehér műcsalik. 

Gyakorlatilag a szivárvány minden színében megtalálhatóak ezek a termékek. Vannak már nagyon komoly élethű hal imitációk, náluk az ár is húzós. Nem csak kishal imitációk léteznek, hanem kacsa, egér, béka formában is megjelennek.

Zsinór

Speciális pergetésre használatos zsinórra is szükség lesz a pergető horgász szett megalkotásához. (Itt egy példa.) Ezek erős súrlódásnak is ellenálló zsinórok.

Pergető táska

Mivel a pergetés intenzív és gyakran gyors reakcióidőt igényel, ezért a pergető táska kialakítása is a praktikusságot helyezi előtérbe. A pergető táska több zsebet és rekeszt tartalmaz, hogy könnyű legyen rendszerezni a felszerelést, ellenálló és strapabíró anyagból készül, cipzárjai pedig jól bírják a strapát. Ebben a kategóriában gyakori a válltáska kialakítás és a vízlepergető anyagok használata.

Termékeinket itt találja!

További eszközök

További eszközök lehetnek a mérleg, ami a pergető szett fontos eleme.  Kelleni fog egy pergetéshez használatos fogó is. Van olyan fogó, ami a pergető horgászok számára lett kifejlesztve, és az a különlegessége, hogy egyben mérleg is. 

A csipesz bilincs szerűen megfogja a hal száját, és ahogy emeljük fel, rögtön méri is a hal súlyát. Továbbá a horog szabadító eszközök, szájfeszítő pecek plusz hosszú nyelű fogó. Ez olyan, mint egy ércsipesz, és ki tudjuk vele szabadítani a hal szájából a horgot és a műcsalit. Ezen eszközök tárolására vásárolható a pergető táska is. Így gond nélkül tudjuk szállítani a sok kis kelléket horgászat közben, vagy csak otthon tárolni.

Lényegében egy pergető horgász szett ennyi elemből tevődik össze. Ezek beszerzése után már indulhatunk is pecázni!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák