CikkeinkHÁROM FILM, AMELYEKNEK TE LESZEL A NAGY KAPÁSA

Filmet nézni szeretünk. Mit ad Isten, horgászni is. E két szenvedélyt is lehet művelni egyszerre – és itt nem arra gondolunk, hogy a csónakba vidd be a TV-t. Viszont vannak bizonyos filmek, amelyek meghozzák a kedvet a horgászathoz.

  1. Az öreghalász és a tenger (1958)

Az Ernest Hemingway Nobel-díjas író regénye alapján készült film egy csupaszív horgászfilm, amely az ember és a természet permanens küzdelméről szól. A filmnek abban rejlik leginkább erőssége, hogy nem elégszik meg azzal, hogy fim legyen: túl akar mutatni egy szimpla filmnézős délutánnál. Santiago nagyon inspiratív karakter, akin keresztül rájöhetünk, hogy azok az emberek, akik a természetben töltik az idejüket, valamiért bölcsebben gondolkodnak a világról, mint akik a lakás falain belül nézik a filmet. Akár ezt, akár mást. De ha választani kell, inkább ezt. Világunk felgyorsult, de nekünk nem kell hozzá gyorsulni. Kapcsolódjunk ki úgy, hogy többek leszünk: e mesével – tanmesével – biztosan azok leszünk.

  1. Viharzóna (2000)

A listavezetőhöz hasonlóan a Viharzóna is egy könyvön alapszik, amelynek szerzője Sebastian Junger: Billy Tyne kapitány kardhalvadászatra indul, nagyon elszánt, nem rémítik meg az akadályok. Jó csak rosszal, rossz csak jóval jár: a hajó a nagy kapás során meghibásodik, ezért Billy nehéz döntéssel néz szembe: vagy a zsákmányt hagyja veszni, vagy a hajót. Ugyanis vihar tombol. A film kiválóan rajzolja fel elénk a természet vitathatatlan, elemi erejét – ezen nem is kell meglepődnünk, ha a címre ránézünk még egyszer.

  1. Horgász a pácban (1958)

Luis de Funes alakítása monumentális. Csak ennyit mondanánk. Pusztán a színész és az általa alakított karakter is húsbavágó (halhúsbavágó) érv, hogy ülj le egy délután a film elé, de a film itt még nem áll meg: csetlés-botlással nehéz örökérvényű érvényt (és élményt) szerezni a rajongóknak, de itt nemcsak a film szerzett. Hanem maga a sport is. Valamit nagyon eltalált a rendezés. A Horgász a pácban megteremtette a horgászat kulturális referenciáját, amelyet bármikor bedobhatsz kedvcsinálónak, ha valaki azon morfondírozik, hogy botot ragad. Ez a Te sportod, ez a Te kultúrád!

Örülünk, hogy olvastál, olvasd el a többi cikkünket is! Találkozunk hamarosan!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák