CikkeinkHogyan fogj menyhalat

A menyhal nem gyakran akad a horgunkra, éppen ezért titokzatosság és izgalom veszi körbe.

Ebben a cikkben egy különleges hazai halfajjal ismerkedhetsz meg.

A menyhal - márványos különlegesség

Ha egy igazán különleges fogásra vágysz, amikor nem a hal nagyságával kell dicsekedni, akkor örülni fogsz, ha egy menyhal akad a horgodra. A hidegvizeket kedveli, ez meglátszik az életmódjában, élőhelyében és szaporodásában is. A menyhal az édesvizek egyedüli tőkehalféléje. Könnyen felismerhetjük egyedi márványos mintázatáról. Lapos fej, nyúlánk test és apró pikkelyek jellemzik. Szájában kicsi, hegyes fogak sorakoznak. ajkát egy pár bajuszszál ékesíti. Rovarlárvákkal, férgekkel, puhatestűekkel és békákkal táplálkozik. Nyáron “nyári álmot” alszik, azonban az őszi lehűléssel együtt egyre fokozottabban kezdenek el mocorogni. Hazánkban az 50 cm-es hoszúságot és a 1,5 kilós tömeget is elérheti. Külföldön 20-30 kg-os példányokba is akadhatunk!

 

A menyhal horgászata

Kevesen ismerik és még kevesebben horgásznak kifejezetten menyhalra. Nem kedveli a meleget, főleg az őszi időben vagy télen találkozhatunk vele. Főként folyóvizekben és az esti órákban fogható.

Amilyen ritkaságról beszélünk, olyan könnyű a horgászata. Nem igényel fokozott felkészülést, klasszikus fenekező szerelékkel is horogra keríthetjük. Érzékenyebb spiccű botot használjunk, 20-02-ös zsinórral és nagy méretű horoggal felvértezve. Kapása hasonlít  süllőére, enyhén rázza a spicc végét. A csalit teljesen képes benyelni, így fontos, hogy rövid ideig várjunk a fárasztás megkezdéséig.

Az állati eredetű csalival nem foghatunk mellé. Nagyon falánk halról van szó, a máj, giliszta, halszelet, apróhal, minden jöhet.

Főleg az alámosott partoldalakban, gyökerek között, kövek vagy tuskók alatt rejtőzik a fenék közelében. 

 

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák