CikkeinkMi a különbség a kezdő és profi horgász kellékek között?

Ebben a bejegyzésünkben elmondjuk, hogy milyen különbségekre lehet számítani az olcsóbb horgász kellékek és a professzionális, drága felszerelés között.

Nagyon megosztó téma lehet, hogy egy hétköznapi pecásnak szüksége van-e a méregdrága horgász kellékek beszerzésére. Ki merem jelenteni, hogy nincs! Ezek között a felszerelések között a különbséget legtöbb esetben csak egy kiélezett versenyhelyzetben tudjuk könnyedén szemléltetni, vagy érzékeltetni.

Egy drágább horgász eszköz, például egy feeder bot ugyanabban a kategóriában - legyen ez egy heavy feeder bot- könnyebb lesz és gyorsabb. Valószínű, hogy a súlyeloszlása jobb (nem lesz fejnehéz). Ez nagyon sokat fog nekünk jelenteni egy aktív horgászatnál! Ott nagyon sokat kell dobni, akár több százat is egy több órás versenyen. Itt nem mindegy, hogy egy könnyű feszes pálcával kell horgászni, vagy egy olyannal ami kicsit nehéz, kicsit lóg vagy  billeg. Ugyanezek a szempontok vannak az orsóknál is. Ott is megtapasztalhatjuk, hogy az egyik orsó négy csapágyat tartalmaz, míg a másik 12 darabot. Nyilván a 12 darabos jobban fog működni, mint a négy csapágyas, ezért az drágább is lesz. Azokon precízebb lesz a fékbeállítás is. Továbbá valószínűleg gyors fékkel lesznek ellátva, és azok letapadás mentesek. 

A zsinóroknál és apró cikkeknél nehezebb lebontani, hogy melyik profi és nem profi.

 

Olcsóbb horgász kellékek

Alap helyzetben szükséges horgász kellékek:

Ha valaki most akar beruházni horgászfelszerelésre és kompletten meg akar venni mindent egyszerre, az körülbelül 80 - 100 000 forintba fog kerülni.  Ebbe az összegbe viszont óvatosan bele fog férni minden, különösen akkor, ha van egy kedves barátja aki elkíséri a horgászboltba, és kikéri a véleményét. Ne hagyja magát rábeszélni rossz döntésekre!

A profi horgász kellékek már milliós nagyságú tételt képviselnek, hiszen a sima kezdő horgászfelszereléshez képest már vannak űrkorszakiak is. Tegyük fel, hogy veszünk most egy rakós botot ütni- vágni 11,5m-es hosszban 80 000 forintért. Ha viszont venni akarunk egy versenyzésre alkalmas rakós bot szettet, az lehet, hogy 1,5 millió forintba fog kerülni... Enyiért már autót is lehet venni.

 

Fő különbségek

A profi és a kezdő horgász felszerelés közötti különbség lényegében az eszközök kezelhetőségében fog megmutatkozni. Finomabban fog járni az orsó, precízebb a fék, szebben csévéli a zsinórt. A drágább bot kicsivel könnyebb lesz és feszesebb. A drágább zsinór kevésbé fog hurkásodni, jobban tűri a csomót. A drágább etető kosár biztos jobban fog működni, vannak szép kézműves, strapabíró termékek is. Szintén így a bottartó, botzsák, hátitáska stb.

Vegyük figyelembe azt, hogy mire szeretnénk valójában használni a magunknak szánt horgászfelszerelést! Nem biztos, hogy meg kell venni a méregdrága cuccokat. Kiváló horgász botokat lehet már venni 15 - 25 000 forintért is. Vegyük példának a Nevis Vanity típusú feeder bot családot, ezek igazi mindenes feederek. Velük igazából lehet csinálni bármit: húzni a nagy halat, folyón-sodrásban horgászni, távolra dobni (110-120 m) és nagyjából minden igényt ki tudnak elégíteni. 

Tehát megállapíthatjuk, hogy nem minden esetben van szükségünk a drágább felszerelésre. Idővel mégis kialakul a horgász saját egyéni gyűjteménye, amiben nem feltétlen a legdrágább darabok lesznek a kedvencek.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák