CikkeinkMi az a pergetés?

Cikkünkben a pergetést mutatjuk be. Mennyibe kerül egy pergető bot és egy orsó? Mire figyelj a felszerelés kiválasztásakor? A válaszokat itt találod.

Soron következő cikkünkben egy nagyon izgalmas horgászati stílussal fogunk megismerkedni. Ez pedig a pergetés! Lássuk mitől is különleges ez a horgász stílus? Mennyibe kerül egy pergető bot, egy orsó? Mit kell figyelni a felszerelés összeválogatás során? Alt Benjamin osztja meg velünk tapasztalatait.

Mi az a pergetés?

A pergetés egy olyan horgászati stílus vagy módszer, amivel a rabló halakat és a ragadozó halakat vesszük üldözésbe.

Ilyenek például a csuka, harcsa, balin, süllő. Ezek csontosabb, keményebb szájú jószágok. Viszont pergetünk a domolykóra, jászra, márnára is, ők a mindenevő kategóriába tartoznak. Esznek kukoricát, bogarat is.

A pergetés nevet valószínűleg onnan kapta, hogy vannak olyan műcsalik, amit ha eldobunk a vízben, majd elkezdjük befele vontatni folyamatosan és tekerjük az orsót, akkor folyamatosan pergő-forgó mozgást végeznek.

Ez a vibráció, illetve villanó fény kelti fel a ragadozó halak étvágyát. Azért fogják megtámadni, mert össze fogják téveszteni egy bármilyen takarmány hallal, ami a vízben él. A fent említett halak eléggé kíváncsi élőlények is és mindent megesznek, ami ugrál és mozog.

Milyen felszerelésre lesz szükség, ha ki szeretném próbálni?

A pergető szett a következőkből áll: pergető bot, orsó és műanyag gumi felhasználásával szokott állni.

A pergető horgászat nagyon aktívan zajlik. Nem csak annyi, hogy bedobjuk a botot, és állunk, várunk. Folyamatosan bedobjuk-kitekerjük-bedobjuk-kitekerjük ameddig csak bírjuk. Ettől izgalmas.

A pergetésben is van főszezon és kevésbé aktív szezon, persze ettől függetlenül egész évben lehet művelni. Az ősz eleje-vége a legaktívabb, bár nyár közepén már nagyon szépen eszik a balin és a jászkeszeg is. 

Pergető bot, orsó, kiegészítő árak

A pergetéshez használatos felszerelés nem drága, bár erre is azt tudnám mondani, mint a többi kategóriában. Lehetséges ezt is  ésszerű keretek között művelni, mondjuk egy 20.000 - 25.000 forintos induló készlettel. A felső határ természetesen itt is a csillagos ég.

Egy pergető bot ára már 8000 - 9000 forint között is megtalálható. Vannak már erre kitalálva különféle pergető orsók is. Van a sima peremfutó orsó, valamint a multiplikátoros orsó. A pergető orsó a többi orsóhoz képest kisebb és könnyebb szokott lenni. Pergetéskor mindig kézben tartjuk a pecabotot, ezért fontos hogy könnyű legyen a felszerelés. A pergető zsinórok minősége kiváló, mert rengeteget dobunk, így a kopásállósága feltétlenül fontos. Nagyon sokat pergetünk akadók között, és itt a zsinór súrlódik a gallyakon, hínáron stb. Az ellenállóság a horgászat ezen vállfajánál alapkövetelmény. 

Tehát a pergető bot ára 8000 - 9000 forinttól indul, ugyanannyi pénzért egy pergető orsót is vásárolhatunk. A zsinór 3000 - 4000 forint, a zsinór végére feltehető műcsali árfekvése 100 - 200 forinttól több ezerig terjedhet.

Ha valaki pecázik már egy jó ideje, és szeretne valami újat kipróbálni, az feltétlenül tegye meg! Sokkal különlegesebb élmény ennyire aktívan részt venni a horgászatban, mint egy másfajta pecában. 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák