CikkeinkMűcsali útmutató pergetéshez

A pergetéshez használt műcsali változatokról lesz szó. Wobbler, villantó, gumihal? Ha érdekel a téma, kattints!

A pergetés tulajdonképpen ragadozóhalas horgászat. A horgászat ezen ágazatának fő ismertetője a folyamatos helyváltoztatás. A pergető horgász tüzetesen, módszeresen pásztázza át a vízterületet. Aktív cserkelő peca stílus, ahol a horgász keresi a halat, és nem beetetés zajlik. A horgász a műcsali táncoltatásával igyekszik kapásra-támadásra ingerelni a ragadozó halakat. Soron következő írásunkban a három műcsali kategóriával ismerkedünk meg részletesebben. 

Villantók

A webshopunkban kapható villantókat itt találod!

Mozgását tekintve lehet pörgő és támolygó. Ez a műcsali típus fémből készül. Általában 1 db 3-as horoggal van a végén ellátva. Ezek a műcsalik a vízben csillognak-villognak, részben így keltik fel a ragadozó halak figyelmét. Másrészt a mozgásokkal, amely lehet pörgő, kígyózó vagy avatott kézben bukdácsoló-táncoló mozgás. Szinezetüket tekintve legtöbbször fémesen csillognak (arany, nikkel, króm, réz). Méretük a körömnyitől akár 10-12 cm-es nagyságig terjed. Súlyuk 2g és 50g között van.

Áruk 300 és 1500 Ft között mozog, horoggal együtt árusítják őket.

A villantó főleg csuka horgászatához ajánlott. A csuka rendkívül agresszív fajta. Számtalan olyan esettel találkozhatunk, amikor kipattan a szájából a csali, majd újra visszadobva megint megtámadja. A csuka fogható mérete 40 cm, de pergetve összefuthatunk egészen kicsi 20-25 cm-es egyedekkel, vagy kapitális 8-10 kg-os példányokkal is. Kannibalizmusra is hajlamos.

Wobblerek

Wobblerek ez epeca.hu kínálatában.

A wobblerek cikk-cakk formában úsznak a vízben. Lehetnek 1-2-3 darabosak is, szerkezetüket tekintve felszíni, közepesen merülő és mélyre törő variációk vásárolhatók meg. A wobbler fajsúlyát tekintve könnyebb a víznél.

Anyagukat tekintve gyártják őket fából és műanyagból. Tömör és üreges szerkezetűek lehetnek, utóbbiba golyókat rejtenek a még nagyobb figyelemfelkeltés érdekében. Ezek a golyók használat közben csörögnek a műcsalik belsejében. Ezeket a műcsalikat mérettől függően 1-2-3 darab 3-as horoggal látják el. A wobblerek kinézetének csak a fantázia szabhat határt. Előállítanak belőlük rengeteg fajta utánzatot is például béka, keszeg, balin és csuka formában is.

Wobblereket 800 - 6000 Ft között tudunk beszerezni. Horoggal együtt árusítják őket.

  • Wobblerből a kisebb egyedekkel üldözőbe vehetünk domolykót, jászkeszeget és sügért. 

  • A közepes méretű wobbler alkalmas balin, csuka, süllő és harcsa kifogására is. 

  • A nagyméretű pedig csuka, süllő és harcsa becserkészésére lesz kiváló.

Gumihal

Gumihalak webáruházunk kínálatában.

Ahogy a neve is tükrözi, az alapanyag valamiféle gumi keverék lesz. Színezetét tekintve csak a fantázia szabhat határt. Ezek anyagában színezett csillámmal kevert termékek. Formájukat tekintve lehetnek például rák, béka, küsz is, kialakításuk: egy test, egy mozgó farokrész és egy horog. A horog a test hátából-hasából áll ki.

Szétszedhető példányokkal is lehet találkozni a boltokban, ezekben cserélhető a JIG fej. A JIG fej egy olyan horog, aminek van egy fej része. Ez a fejrész tartalmazza a súlyt. Ebből különböző variánsokat találhatunk, nekünk kell kiválasztani a gumihalhoz megfelelő méretet. A gumihalból gyártanak rejtett horgos kivitelt is.

Áruk 150 - 600/db. Sokszor csomagban lehet hozzájuk jutni. Plusz a horog, ami 150 Ft/ db körüli áron található meg a boltok polcain.

A gumihalakkal kifogott fajták nagyban egyeznek a wobbler műcsalikkal.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák