CikkeinkPontymatrac és pontybölcső

Ebben az interjúkban egy tapasztalt horgász beszél a pontymatrac és pontybölcső használatának fontosságáról, illetve a kiválasztásban is ad néhány tippet.

A ponymatrac és pontybölcső a halvédelem fontos eszközei. A föld napjához közel témába vágó lenne ezeknek a környezettudatos eszközöknek az ismerete, hiszen sok szenvedéstől kímélhetik meg a zsákmányt. Szokásos horgász hétvégéjén adott jókedvű interjút nekünk a Dunán pecázva egy tapasztalt horgász.

 

Alt Benjáminnal beszélgettünk a pontyhorgászatról valamint a pontymatrac és a pontybölcső horgászcikk eszközöknek a fontosságáról.

 

Te hogyan látod a pontyhorgászatot? Te fogtál már?

Természetesen! A hazai vizekben sűrűn előforduló fajta. Kicsit speciálisabb eszközök kellenek a kifogásához, például erősebb horgászbot és zsinór. Nálam szokott még lenni horgász táska, pontymatrac vagy pontybölcső is. Némi rutin és elszántság kell ahhoz, hogy pontyot fogjunk. Ha valaki még sosem horgászott, akkor ne ez legyen az első kapása!

 

Mit is lehet tudni a pontymatracról és a pontybölcsőről?

Mielőtt bárkit is megzavarna a megnevezés, a pontymatrac és a pontybölcső nem csak a ponty horgászat eszköze lehet. Ezek az eszközök első sorban azért készültek, hogy megóvjuk a kifogott példányokat a sérülésektől mielőtt lemérnénk és visszaengednénk őket. A kifogott halak ficánkolnak és ugrándoznak, nagyon fontos a védelmük! Nálunk mindig van, mert felelősek vagyunk a környezetünkért. Egyre többen választják ezt a sportot kikapcsolódásnak.

Rengeteg hal sérülhet meg matrac vagy bölcső nélkül a földön vergődve, ezért magántavaknál általában előírás is a pontymatrac vagy bölcső használata. Gondoljunk csak bele, hogy némely 20 kg súlyú halnak az értéke akár 4-500.000 Ft is lehet! Akkora súllyal pedig könnyen csúnya sebeket tud magának okozni a kifogott példány.

 

Hogyan néz ki egy pontymatrac és egy ponty bölcső?

Kisebb pontymatrac kb. 60*80-as 3 cm vastagságú szivacs, ami vízzáró réteggel van borítva. Vásárlásnál ennél jóval több mérettel találkozhatunk. A pontybölcső ennek a továbbgondolt változata. Ennek az eszköznek már van egy masszív kerete is és ez is le van szivacsozva, hogy még inkább védje a halakat.

 

Ezek akár házilag is elkészíthetők, vagy inkább boltban vegyük?

Egy pontymatrac elkészítése elvileg nem számít bonyolult feladatnak! Egy vékonyabb matracot kell bevonni olyan anyag (kárpitos) segítséggel, aminek vízlepergető tulajdonsága is van. Későbbi szállításkor így nem koszolja be a járművet! A bölcső elkészítése is ugyanezen az elven működhet. Talán egy kicsit bonyolultabb a szélek miatt, de semmi sem lehetetlen kellő elszántsággal! Ezzel a módszerrel 2000 Ft körül is ki lehet hozni low budget hobbi horgászoknak. Az enyémet boltban vettem. Azt hiszem 5000 Ft-tól már beszerezhető a pontymatrac.

Persze ebben az iparágban is vannak márkák, minőségek, és a marketing is befolyásolja az árat. Itt sem mindig a legnagyobb horgászcikk gyártók a legjobbak, de mi is tehetünk azért, hogy megóvjuk kellékeinket! Fontos tudni, hogy ki és mennyit használja a terméket és éppen milyen körülmények között! Az élettartam megóvása érdekében kerüljük a kemény, sóderes, köves területeket! Ezeken a területeken már a pontybölcső a megfontoltabb döntés. Ideális felület a gyep és a homok! Így akár 5 évig is használható.

 

Tudatosság, tudatosság

Mivel a természet óvása ebben a történetben a legfőbb feladat, ezért legyünk mindig tudatában annak, hogy mit vásárolunk. Olvassunk sokat, nem csak a neten, hiszen ennek a témának szakirodalma is van! A legtöbbet mégis a tapasztaltabb horgászok adhatják ehhez a hobbihoz. A horgászat jó kikapcsolódás, együtt és egyedül is. A kapásnál pedig mindig libabőrös az ember az izgalomtól! Nagyon szeretem ezt a hobbit.

 

Alt Benjámin, köszönjük a tapasztalataid megosztását!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák