CikkeinkRagadozók a horgon

A legkedveltebb hazai ragadozó halak 1. részében és a sorozat 2. részében közelebbről is megismerkedhettél hat könyörtelen ragadozóval.

A csuka, süllő, harcsa, balin, domolykó és sügér után következzen még három vadász, amelyekkel azonban ritkábban, vagy nem olyan szívesen találkozol a horgon. Olvasd el rovatunk előző két cikkét, majd elkalauzolunk a menyhalak, gébek és törpeharcsák világába is!

 

Menyhal - ritka gyönyörűség

A menyhal a tőkehalfélék egyetlen hazai édesvízi képviselője. Teste megnyúlt, hengeres, feje jellegzetesen békaszerű. A kis menyhalak eleinte planktonikus szervezeteket fogyasztanak, majd rovarlárvákkal, férgekkel, puhatestűekkel, békákkal, rákokkal táplálkoznak. Főleg az alámosott partoldalakban, gyökerek, nagy kövek között, tuskók alatt, gödrökben, a fenéken találkozhatsz vele. Nappal nem hagyja el búvóhelyét, az est beálltától hajnalig keresi táplálékát. Minél hidegebb a levegő annál nagyobb az étvágya! November végétől február végéig fenekező módszerrel érheted el a legnagyobb menyhal-sikereket. Csalinak májszelet, giliszta, halszelet, apró csalihal a legmegfelelőbb. Kapása rángatós, hasonlít a törpeharcsáéra, a csalit nem engedi el könnyen, igyekszik vele védett helyre vonulni.

A legnagyobb hazai menyhal 3,56 kg-ot nyomott, külföldön a kapitális példányok a 20-30 kg-ot is elérhetik.

KATTINTS IDE a tuti menyhal-mágnes tippekért!

 

Géb - szemtelen vadász

A géb a nyugat-magyarországi horgászok kiskedvence! Főként a dunai horgászok körében jól ismert halfaj, amely a Fekete- és Kaszpi-tenger és az ezekbe ömlő folyók alsó szakaszaiban őshonos. Méretük maximum 8-10 centiméter. Temérdek fajtájával találkozhatunk a Dunában horgászva: békafejű, folyami, tarka, kerekfejű, Kessler gébbel is összetűzésbe kerülhetsz. Valamennyi fajta közös jellemzője, hogy hátúszójukon fekete folt figyelhető meg és rendkívül falánk, szemtelen ragadozó.

A nagyobb ragadozók kedvenc csemegéje, így csuka vagy süllő horgászathoz kiváló csalihal lehet.

 

Törpeharcsa - horgász-bosszúság

A törpeharcsa eredendően egy észak-amerikai halfaj, amely hozzánk a 80-as években lett behozva, annak reményében, hogy nálunk is olyan szépen és gyorsan fog növekedni, ahogyan őshazájában, ezzel is kedvezve a sporthorgászoknak. Ez a számítás azonban nem jött be, 30 centiméternél nagyobb példánnyal nemigen találkozhatunk.

“Már megint egy törpe” - hallhatjuk sokszor a horgászpanaszt a stégen. A hazai horgászok zöme nem kedveli, a horgot mélyen benyeli és a mellúszók kemény tüskéje könnyen fájdalmas sebeket okozhat kezünkön, ha nem vagyunk óvatosak.

Érdekesség, hogy a törpeharcsa hallása sokkal jobb mint a többi halnak, akár a 8000 Hz-es hangokra is reagál.

 

Ragadozókra horgásznál? Szerezz be minden szükséges felszerelést webshopunkból!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák