CikkeinkRagadozók a horgon 2.

Ha szívesen horgászol élőcsalival, szereted a kihívásokat, vagy csak jobban megismernéd, hogy mit rejtenek Magyarország édesvizei, akkor ez a cikk Neked szól! 

A Ragadozók a horgon sorozatunk első részében a menyhal, a géb és a törpeharcsa volt terítéken. Ezúttal pedig olyan nem mindennapi halakkal érkeztünk, amelyek átúszták a világot, hogy eljussanak magyar édesvizeinkig!

 

Naphal - tündöklő élőcsali 

Az egzotikus példány Észak-Amerika keleti részén kezdte hódítását. Az édesvízi ragadozó mára már Magyarország szerte horogra akasztható. Lassú folyású vizekben és bányatavakban különösen el tud szaporodni! Nevét a kopoltyúján megtalálható jellegzetes és könnyen felismerhető piros foltról kapta. Szereti a sekély vizeket, így ha figyelmesek vagyunk, akár szemmel is kiszúrhatunk egy-egy partszéli prédát. Ha Téged nem hoz lázba a hal kékeszöld ragyogása, akkor már csak élőcsalinak is érdemes kifogni. Tökéletes eledele lesz bármely termetes süllőnek vagy csukának. Átlagosan 10-15 centiméterre képes megnőni, de szívósságával és agresszív magatartásával okozhat meglepetéseket, ha jön a kapás! Egy vékonyabb giliszta könnyen meghozza az étvágyát, így nem kell aggódnunk, hogy naphal nélkül maradunk.

Pisztrángsügér - megfontolt pikkelyes 

Az igazi ritkaságnak számító egyed a közismert sügéralakúak rendjébe tartozik. Közeli rokonságban áll a naphallal, ám valamiért nem tudott hozzászokni a magyar vizek adta körülményekhez. 40-60 centiméterre nyúló teste oldalról lapított és barnászöld színezetű. Ha elég elszántak vagyunk egy pisztrángsügér horogra akasztásához, akkor ismert csatornák közelében és sekély vizek dúsnövényzeteiben érdemes próbálkoznunk. Egy különösen óvatos és szerfelett védekező halról van szó. Mindenképp műcsalival és kellő türelemmel érdemes elcsalogatni a megfontolt pikkelyest. Igazi dicsőségnek számít a horgászok körében egy ilyen példány elkapása!

 

Angolna - fenéklakó idegen

Talán már mindenki hallott a hosszúkás, akár több mint egy méterre is nyúló, kígyó formájú halról. Az angolna a telepítéseknek köszönhetően megtalálható ismertebb magyar tavaink iszapos alján. Érdekesség, hogy szaglásuk olyan fejlett, hogy megérzik a kezünkről a csalira tapadt szappant, kézkrémet vagy nikotint is, és rögtön elillannak a peca közeléből. Az angolna elfogása egy olyan kaland, amit legalább egyszer az életben meg kell tapasztalnia minden horgásznak! A napsütést kerülik, viszont szeles időben igen aktívak. Az angolnázáshoz erőteljes és masszív felszerelés ajánlott. Egy határozott, gyors, de egyenletes mozdulattal nagy sikereket érhetünk el!

 

Megjött a kedved közelebbről is megismerni az édesvizek ragadozóit? Az EPECA horgász webshop széles kínálata segítségedre lesz ebben a küldetésben!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák