Cikkeink Filézőkés és halfilé útmutató

Ebben a cikkünkben a halfilé előkészítéséhez, illetve a megfelelő filézőkés kiválasztásához adunk néhány gyakorlatias tippet, tanácsot.

Egy jóra való horgász nem csak kifogja a halat, de el is tudja készíteni. Kellő elszántsággal, és némi gyakorlattal elsajátítható ez a folyamat. Tudvalevő, hogy a hal gyorsan bomlásnak indul, ezért mindig egészségesebb a frissen elkészített példány fagyasztott társainál. Ezért mindenképpen érdemes megtanulni a halpucolás tudományát! Alt Benjamint látogattam meg műhelyében, hogy a hal elkészítéséről és a filézőkés választásról faggassam.

Halpucoláshoz és -tisztításhoz keresel eszközöket? Ide kattints termékeinkhez!

Mi a halfilé? 

A filé a halnak a gerincéről levágott, szálkamentes húsa. Sokan azért nem szeretik a halat fogyasztani, mert félnek a szálkáktól. Valószínű azért, mert egy régebbi rossz élménnyel kötik össze. A haltisztítás és feldolgozás némi szakértelmet kíván: mindenek előtt nagyon oda kell figyelni, mert speciális, szuperéles filézőkéssel kell dolgozunk!

Hogyan érdemes filézőkést választani? 

A műhelyben épp volt is egy filézőkés. Először is nagyon fontos, hogy legyen egy jó, megbízható markolata. Így a kezünk nem fog előre csúszni a pengére. Filézés közben könnyen elvághatjuk magunkat, ezért akármilyen késsel ne álljunk neki!  Ez a filézőkés, amit a kezemben tartok, nyéllel együtt 30 cm hosszú, ebből 13 cm a nyele. Nagyon vékony, rugalmas pengéje van a filézőkésnek. Kicsit meg is van görbítve hátrafelé és recés a teteje. Ennek a recének ugyan nem látom sok értelmét, mert úgysem tudunk elfűrészelni vele semmit. Ha kapirgálásra tervezték, akkor meg miért nincs az egész végig recézve? Kicsit úgy tűnik nekem, hogy nincs igazán funkciója, de nem vagyok kés szakértő.

Hogyan készül a halfilé? 

Először is kelleni fog az előbb említett kés, vagy filéző kés szett. Egy éles, hosszú pengéjű késsel nagyon szépen tudunk halat filézni. Egészen le tudjuk majd követni a szálkák vonalát, vagyis a gerinc és az oldalbordák vonalát filézés közben. Persze vannak olyan esetek, mint például a pontyé, hogy már levettük a filét, de még van benne szálka. Az Y szálkák ott maradnak. Természetesen azt is ki tudjuk kiküszöbölni, hogy ne akadjon a torkunkon elkészítés után. A bőrös oldalával lefektetjük a hal szeletet a vágódeszkára és egészen a bőréig  2-3 milliméterenként beirdaljuk. Ennél a folyamatnál már hallani fogjuk a szálkát, hogy kettőt hármat roppan! Ekkor vágtuk át az Y szálkákat, amikkel ezután elvileg már nem lesz gond.

Nyugodtan ehetjük ezután a halat, nem fog a torkunkon akadni a szálka. Érdemes ezt a folyamatot betartani, hiszen egy 2-3 centis szálka már könnyen a torkunkon tud akadni, beleáll az ínybe vagy megszúrja a szájpadlást. Viszont, ha az összeset átvágjuk, akkor sok kellemetlenséget el lehet kerülni. Ezek után, ha jól be van sózva és rendesen át van sütve, akkor ezek a kis darabkák gyakorlatilag eltűnnek. A harcsánál, süllőnél nem lesz ilyen probléma, mert nekik csak gerincoszlopuk van. Miután lefejtettük a gerincoszlopról a húst, akkor egy nagyon szép szálkamentes filénk lesz. Ezeket a fajtákat bátrabban fogyaszthatjuk, ha más készíti, akkor is! 

Miért érdemes komplett szettet választani? 

Egy szettnek mindig kedvezőbb az ára, és elvileg mindent tartalmazni fog amire szükségünk lehet  halpucolás, halfilézés során. Vágódeszka, kesztyű, csipesz, késélező, kések. Ezekkel az eszközökkel könnyedén és precízen lehet dolgozni. Ehhez a haltisztító deszkához kés is jár!

Egy középkategóriás filéző kés szett ára, ami több kést illetve csipeszt, és fogót is tartalmazhat 4500-10.000 Ft összegben juthatunk hozzá. Egy komplett haltisztító szett viszont még ennél is többet tudhat. Tartalma: filézőkés, halbontó olló, halfogó olló, haltisztító deszka és kötény. Az ilyen szett kiváló ajándék horgászoknak! 

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák