CikkeinkA bojlis merítő jobb, mint a többi?

A horgászfelszerelés egyik lényeges tartozéka a merítőháló, hiszen a horogra akadt halunkat ki is kell juttatnunk a vízből.

A merítőhálók látszólag nagyon hasonlóak, legyen az bojlis vagy nem, mindegyiknek van ilyen-olyan hosszúságú nyele és különböző méretű és szövésű hálója. Mindegyiket a halak kiemelésére tervezték, akkor nem mindegy, melyiket választom? 

Vajon miben más, netán miben jobb a bojlis merítő a társainál? 

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni a bojlis merítőkről, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket.

Bojlis horgász cool-túra

A horgászkultúra fejlődésével egyre szélesebb körben terjed az a szemlélet, hogy a kifogott halat nem kötelező hazavinni és jól megfőzni, hanem lehet visszaengedni, így biztosítva a halállomány védelmét. 

Ez természetesen megköveteli, hogy a halak ne sérüljenek meg a kiemelés során, hiszen ez végzetes lehet számukra, még ha vissza is engedjük őket.

A halakkal való kíméletes bánásmódot a C&R (“Fogd meg és engedd vissza”) szemlélet követői hangsúlyozzák. 

Ezek a szempontok a bojlis horgászok számára elengedhetetlenek, így a termékek, mint a bojlis merítő is ennek szellemében kerül ki a gyárakból. 

A bojlis merítő titka

A bojlis merítő a pontyhorgászat szerelmesei számára nélkülözhetetlen eszköz. 

Nyele a hosszát tekintve hasonló a verseny merítőnyélhez, az esetek többségében 2 méter, melyre azért van szükség, mert a bojlis botok hossza is legtöbbször 3,6 vagy 3,9 méter hosszú, így kényelmesebb egy hosszabb nyéllel szákolni. 

A nyél típusa lehet teleszkópos, rakós vagy éppen fix rendszerű.  A nyél, valamint a fej szabványmenettel van ellátva, így kedvünkre váltogathatjuk a számunkra megfelelő hálót. 

A leglátványosabb különbség a bojlis merítő és társai között a nagy hálóméret. 

Erre azért van szükség, mert így könnyen megszákolhatunk egy 10-20 kg-os pontyot is, mivel nagy hálónkba belefér. Az éjszakai horgászok számára nem kell ecsetelni, hogy ez mekkora előnyt jelenthet, amikor inkább érezzük, mintsem látjuk a halat.  

A legnagyobb méretű bojlis merítők alkalmasak a kapitális halak biztonságos szákolására. Ezek a rendkívül mély hálóval rendelkező merítők bármekkora hal megfogásában segítségünkre lehetnek, még a fürge, harcos amur sem tud kiugrani, de a harcsahorgászok számára is segítséget nyújthat. 

A hálók anyaga sűrű szövésű micro hálós anyagból készül, melybe nem akad bele a halak bognártüskéje, mely kíméli őket a kiemelés során. Amennyiben halunk még nyugtalankodik a szákolás után, ez kevésbé sérti meg a bőrét védő nyálkaréteget.

A horog, csalitüske, hajszálelőke vagy a végszerelék egyéb elemei sem tudnak beleakadni, ez nagyon strapabíróvá teszi a hálót.

A hálók anyaga gyakran vízlepergető, gumírozott bevonattal van ellátva, amely lehetővé teszi a gyors, szagmentes száradást. 

Az alábbi oldalon máris válogathatsz a termékek között.

https://epeca.hu/halo-haltarto-meritoszak/bojlis-merito

 

Könnyű szákolás, tényleg?

A horgászat fárasztó, könnyen előfordulhat, hogy az egész napos várakozás és fárasztás után, fogytán a horgász ereje. Nem kell szomorúan búcsút inteni a túl nagy és túl nehéz haltól, a gyártók már erre is kieszelték a megoldást.

Léteznek már a piacon lebegő szivaccsal ellátott merítők, melyek nagy segítséget jelenthetnek. A szák nem tud elsüllyedni, így a fárasztás utolsó pillanataiban is a zsákmányra koncentrálhatunk. 

További előny lehet a háló változatos lyukbősége és ügyes elosztása (oldalt ritkább, alul sűrűbb), így a vízben nagy mérete ellenére is könnyen tolható. 

Mindezek figyelembevételével talán közelebb kerültél ahhoz, hogy a piacon lévő több ezer merítő közül kiválaszd a számodra legmegfelelőbbet.

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák