CikkeinkA bojlis végszerelék alapjai

A pontyozás gyakori téma cikkeink között, és ez nem is csoda: mind imádjuk a kisbajszú pikkelyeseket.

A bojlis horgászat titkáról, kezdő bojlis tippekről már volt szó, sőt, még a pontyok népszerűségét is boncolgattuk. Egy nagyon fontos összetevőről azonban még nem írtunk: a bojlis végszerelékről. Pedig ez az egész pontyozásnak a lelke. Ez a legalapvetőbb eszköz a pontyhorgászatban, ahány horgász, annyiféle ólmot, horgot, előkét alkalmaz. Vannak azonban olyan szempontok, amelyeket minden pontyimádónak érdemes megfogadni, ha kapitális uszonyosokra vágyik. Olvass tovább, segítünk ellenállhatatlan ponty-fegyvert alkotni!

 

Mik alkotják a bojlis végszereléket?

Előkezsinórok - Kezdjük is a legelején, az előkezsinórokkal. A különböző előkezsinórok fajtájuktól függően több funkciót is elláthatnak, egyik szerepe azonban mindegyik típusnak közös, ez pedig a távoli dobások elérése. Monofil és fonott előtétzsinór közül választhatsz. Az előbbi egy könnyű, rugalmas zsinór, míg az utóbbi feszesebb szereléket eredményez, jobb a merülőképessége.

 

Szilikon csövek - A gubancok mestere! Segít, hogy a szereléked ne összegabalyodva érkezzen ki a vízből és a vízfenéken se kellemetlenkedjen. Kifejezetten gubancgátló csövet is beszerezhetsz. Rengeteg átmérőben, illetve színben jelennek meg e termékek a horgászpiacon, és számos helyzetben különleges funkciókat is betölthetnek. Az ólom fölé téve egyértelmű gubancgátló funkciót lát el, a horogkötésnél pedig kötésvédőként is hasznos szerepet tölt be.

 

Ólmok - Ezek után következzenek a végszerelék legsúlyosabb elemei, az ólmok. Kialakításuknál három közismert típusuk létezik, a belső zsinórvezetéses (inline), a forgóval ellátott (swivel) és az úgy nevezett helikopteres (helicopter) ólmok. A kialakításuk mellett természetesen a súlyuk is sokat nyom a latban: nem mindegy, hogy milyen célra mekkora nagyságút használsz.

 

Forgók - A forgók a horogelőkék rögzítését szolgálják, megakadályozzák az előke bepödrődését.

 

Horgok - Következzen a “lényeg”. Legyen szó bármilyen horogról, használati szempontból mindig a kialakítását (rövid/hosszú szárú, mekkora az öble, mennyire vastag a „húsa” stb.) érdemes figyelembe venni. Nem elhanyagolható szempont a horgok mérete és anyaga sem. Mindkét esetben a felszerelés keménységéhez viszonyítva kell megfelelő típust választanod, fókuszba helyezve a halvédelmi szabályokat is. A pontyhorgászathoz tökéletesek a nagy öblű, enyhén visszahajlított heggyel rendelkező darabok.

 

Indulhat a pontyhorgászat! Webáruházunkban már előre elkészített szerelékek között válogathatsz, amikkel élmény lesz a peca!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák