CikkeinkA horgászat első lépései – a fogási napló

Előző cikkünkben sorra vettük, mire kell számítanunk első körben, ha a horgászatra adtuk a fejünket. De mi történik, mikor ott állsz egy komplett szakmával szemben?

A fogási napló

…a következő lépése egy horgásznak. Az mindig kell – és kötelező is. A halászati-horgászati törvény előírása szerint a területi engedélyes a kifogott hal mennyiségéről és faji összetételéről naplót kell, hogy vezessen. Ezt pedig napi szinten: így, ha naponta szeretnél lejárni horgászni, erre fel kell készülni.

A horgászkezelésű vizeken méretkorlátozás által védett halakat azonnal be kell jegyezni – még a további horgászat előtt -, mivel a méretkorlátozással védett halak darabszám-korlátozása csak e módon ellenőrizhető.

A fent említett fogási naplót az egyesületek bocsájtják ki tagjaiknak, majd a leadás után összesítik is. Ha az egyesület saját vízén horgászunk, kiemelten fontos az egyesületnek a kapás ismerete, így lehetőleg ne hagyjuk el a naplót az első bulin.

 

A statisztikák

…alapján készülnek el a megyei és területi szövetségeknél a térség összesítő statisztikái is. Ezek az adatok lehetővé teszik, hogy egységes képet kapjunk a nagyobb vizek fogásairól – mint a Balaton, Velencei-tó, nagyobb víztározók, nagy tavak vagy a holtágak.

 

Előírások


A napló egyébként a horgászatot szabályozó fontosabb előírásokat is tartalmazza: a faj szerinti tilalmi időt például. Ezt kötelesek vagyunk áttanulmányozni, nehogy belefussunk egy olyan hibába, amelyet megkerülhettünk volna azzal, hogy nemcsak kötelesek vagyunk áttanulmányozni, de át is tanulmányoztuk.

 

A fogási statisztikák

Mikre jók a fogási statisztikák? Adatokkal szolgálnak a vizek hasznosítóinak is. A halgazdálkodási tervek kidolgozásai során rendkívül jól jön egy-egy ilyen fogási adat.  

 

Kötelességünk:

A napló megfelelő vezetése és leadása. Ezt a törvény is előírja, mert egyetlen napló is hozzájárul a hiteles statisztika kimutatásához, illetve annak változásához. Hatásuk van a halgazdálkodási tervekre, a halállományra, a vízterület hasznosításra. Igyekezzünk vezetni a fogási naplót mindig naprakészen!  Ha nem tesszük, az fegyelmi eljárást is vonhat maga után. És vigyázzunk rá!

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk a következő szakasznál!

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák