CikkeinkA jó merítő fejben dől el

Ükapáink gondolatai között bizonyára ritkán kerültek elő olyan kérdések, hogy “vajon milyen merítő fejet válasszak a holnapi horgászathoz?” 

A tapasztalatlan horgász számára talán feleslegesnek tűnhet a merítőfejek választása körüli felhajtás. 

Sokan találkoztunk már azzal a kellemetlen tapasztalattal, amikor a zsákmány kiemelése közben a merítőfej és a nyél egy hirtelen mozdulattal örök búcsút intett egymásnak, mi pedig a csodálatos halnak integethettünk, aki boldogan csobbant vissza a vízbe. Ezek után már fontosnak tűnhet a merítőfej választása, a szempontok mérlegelése.

 

A gyártók potyogtatják az egyre jobb minőségű merítőfejeket a kínálatukban, így a horgászra vár a döntés, hogy a sok közül a számára alkalmasat kiválassza. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani az alábbiakban.

A merítőfej

Az általános merítő továbbfejlesztett változata már két részből áll: a nyélből és a merítőfejből, melynek segítségével emeljük ki a halat a vízből. 

Döntéseink megkönnyítése érdekében a gyártók szabvány menettel látták el ezeket az eszközöket, így nem kell bajlódni az illesztéssel, biztosan illik majd a választott merítőfej a meglévő nyélhez.

Miből készül a merítőfej

A keret anyaga általában alumíniumból készül, persze különféle extrákkal bevonva. Ez lehet dörzsálló védőszövet, ami megakadályozza a horog perembe történő beakadását. 

Több merítőfej kapható lebegő szivacs borítással ellátva, ami nagyban megkönnyíti a szákolást. Nem süllyed el a vízben, könnyen, gyorsan mozgatható, stabilabban a vízen tudjuk tartani a szákfejet.

 

A háló anyaga változatos lehet, több lehetőség közül választhatunk.

A boltok kínálatában elérhetőek a damilos merítőfejek, melyeket leginkább a kisméretű halak (főleg keszegfélék) horgászata során használnak, többnyire horgászversenyzők. Ennek jellemzője, hogy nagyon könnyű, emiatt gyorsan, lendületesen lehet vele horgászni. A beakadt horog könnyen kiszabadítható a damilos hálóból, gyorsan szárad. A halak kíméletes kiemelése szempontjából már vannak fejlettebb megoldások is.

 

Manapság nagy hangsúly helyeződik a halakkal való kíméletes bánásmódra. Ezt a termékek előállítása során is figyelembe veszik, így a C&R (“Fogd meg és engedd vissza”) szemlélet követői számára is széles a paletta a merítőfejek között.

 

Egyre több merítőfej készül sűrű szövésű, micro hálós anyagból, így nem szakítja szét a halak uszonyát, nem sérti meg a pikkelyeit, valamint a nyálkahártyát is kíméli. A horog, csalitüske, hajszálelőke vagy a végszerelék egyéb elemei nem tudnak beleakadni, ami nagyon strapabíróvá teszi ezeket a hálókat.

 

További előrelépés a háló gumibevonattal történő ellátása, mely segíti az akadás elkerülését, sem a horog, sem a megfogott hal bognártüskéje nem akad bele, ráadásul a hal testét védő nyálkaréteget sem bántja. 

 

A gumis merítőfejek legújabb generációját képviselik a szilikonos műanyag borítással ellátott hálók, melyek garantáltan a legkíméletesebb megoldást jelentik kedvenceink számára.

 

A gumírozott hálók vitathatatlan előnye, hogy nem szívják magukba a vizet, ami rendkívül gyors száradást tesz lehetővé, így elkerülhető a háló büdösödése. 

 

A merítőfejek széles választékát találod az oldalunkon!.

https://epeca.hu/halo-haltarto-meritoszak/meritofej

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák