CikkeinkA legkedveltebb hazai ragadozó halak 1. rész

Javában tart még az őszi ragadozó szezon, minden pergető horgászbotot ragadott és naphosszat dobál a legnagyobb és legvérmesebb ragadozó halakat keresve.

Ha te inkább a békésebbek táborát erősíted és már elraktad tavaszig a horgászfelszerelésed, de egy kicsit belekóstolnál a vadak világába, ez a cikkünk Neked szól! Olvass tovább és tudj meg érdekességeket a kedvenc ragadozó halainkról!

 

Csuka

A nyári forróság és hidegebb idők nagyágyúja is egyben! Kevés horgász van, aki ne ismerné, nehéz összetéveszteni más halfajunkkal. Falánkságban minden hazai halon túltesz, egyáltalán nem válogat, éppen ezért ő az egyik legkedveltebb célhal a horgászok körében. Lesből támad, soha nem üldözi az áldozatát, így lett az egyik leghatékonyabb és legőrültebb tagja a vízmélységnek. A vizek vadászgépe, minden porcikája a ragadozó életmódhoz alkalmazkodott. Őshonos halunk, szinte minden magyar vízben a horgodra haraphat. Násza februárban kezdődik és márciusvégéig tart, ilyenkor tilos a horgászata. Horgászhatsz rá pergető módszerrel műcsalival, villantókkal és élő hallal is. Fontos, hogy ragadozó előkét használj, ami kibírja a csuka “harapását”. A hazai csuka rekord egy több mint 20 kilós példány!

Süllő

A süllő a halak királynője, az egyik legnemesebb halunk. Horgászatát is nemes feladatnak tekintik a büszke horgászok, elegáns, kimért ragadozó. Hazánkban a folyó- és állóvizekben egyaránt horogra kerítheted. Szereti a búvóhelyeket, az akadókat, főleg a meder környékén mozog vagy bújik meg egy farönk vagy szikla alatt. Nem tűnik olyan kíméletlen ragadozónak, mint a csuka, de azért ő sem marad hátul a sorban. Kedvenc csemegéi közé tartozik a küsz, a bodorka, a keszegfélék. Ívása márcistól április végéig tart, ilyenkor tilos horgásznod rá. A magyar abszolút rekord egy majdnem 15 kilós példány a süllő kategóriában.

Harcsa

A harcsa vizeink legnagyobbra növő hala, ezért is epekedik rá a legtöbb horgász. Fogása és fárasztása hihetetlen élményt ad, egy igazi sporthalról beszélünk. Legtöbbször a fenekező módszerrel lehetsz sikeres, vagy egy különleges módszerrel, a kuttyogatással is ingerelheted az ösztöneit. Rejtőzködő életmódjának köszönhetően nehéz rálelni, azonban ha megtalálod a tökéletes helyet és ismered a szokásait az egyik legjobb horgász élménnyel fog megajándékozni. Táplálkozását tekintve nem igazán válogatós, az apróbb lárváktól kezdve, a vízimadarakon át, a vízen átkelő emlősökig mindent befalnak. A nyári hónapokban a legintenzívebb a táplálkozása. A harcsa tilalmi időszaka általában májustól június közepéig tart. A hazai harcsa rekord csúcsán egy 113 kilós darab áll!


Ha eddig a békés halakat pártoltad, most lehet, hogy néha pergető szerelést fogsz ragadni. Következő cikkünkben folytatjuk a ragadozók sorát. Köszönjük, hogy olvastál, találkozunk legközelebb!

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák