CikkeinkA pergető bot és pergető orsó kiválasztása

Írásunkban a pergető bot, illetve a pergető orsó témájáról beszélünk és tippeket is adunk a technikához!

A pergető bot a műcsalis ragadozó halas horgászatra lett kifejlesztve. A műcsalik lehetnek például twister, wobbler, villantók stb. Ezek a botok kiváló minőségű karbonból készülnek. Többnyire nagyon könnyű és feszes pálcák, hogy a ragadozóhalak -általában- csontos szájába könnyedén be tudjuk rántani a horgot. Írásunkban most ezekről a botokról, illetve a pergető orsó témájáról beszélünk és tippeket is adunk a technikához.

 

Milyen is egy pergető bot?

A középkategóriás pergető botok árfekvése 20 000 forinttól indul. Van egy részes és többrészes kivitel is, átlagos hosszuk 2,8 m. Súlyuk 70 grammtól indul. 

A pergető oldalon szemezgetve egy  Shimano Bassterra XT 262 ML 188 cm /4-8 gramm ára 28 000 Ft körül indul. Tulajdonságait nézve pontosan azt nyújtja, amire egy haladó szintű pergető horgásznak szüksége lehet. Egy részes, vékony, könnyű és kényelmes markolattal tervezve. 

Webshopunk választékát itt találja.

Pergető orsó

Ezek a botok pergető orsóval vannak felszerelve. A pergető orsó és a feeder orsó közötti különbség például, hogy az előbbiek könnyebbek, mivel a horgászat ezen ágazatában folyamatosan kézben tartják a botot. Jellemzően erős, precíz fékkel ellátott eszközök, elsőfékes és harci fékes kivitelt is lehet kapni. Kezdetleges pergető orsót 2000 - 3000 forinttól vásárolhatunk.

Termékeink listájához ide kattintson!

Tippek a pergetéshez

A következőkben azt fogjuk tárgyalni, hogy milyen esetleges lehetőségek merülhetnek fel pergetés közben.

A lényeg, hogy a pergető horgász felszerelésünket a kifogni kívánt célhal méretéhez válasszuk meg. Tehát egy jászkeszeg vagy domolykó horgászathoz, ahol a célhal mérete 1 - 1,5 kg, ott elég egy kicsit feszesebb, lightos pálca. Nyilván ezzel a light pálcával nem fogunk nekimenni a harcsa pergetésnek.  Persze a harcsa pergető botokkal nem fogunk nekiállni pergetni az 1 - 2 kilogrammos halakra.

Ha véletlenül nagy hal akad a kisebb súlyra tervezett horgászbotra, akkor reménykedjünk benne, hogy lesz elég időnk és helyünk a kis pecabottal kifogni. Viszont ha egy kapitális harcsa akad a horogra, akkor ő el fogja tekerni a felszerelést, és nem fogjuk tudni megfogni. El fogja tépni a felszerelésünket, mert a zsinór is olyan lesz, ami 3 - 4 kg-ig bírja a terhelést. 

A harcsából óriási a szortimenter: 1-2 kg-tól egészen a 80-90 kg-ig, sőt nagyobbakat is fogtak már!

Ezért nem lesz esélyünk megfogni a nagy harcsát a light felszereléssel, mert az nem erre a méretre van felkészítve. Viszont, ha harcsára pergetünk, akkor előfordulhat, hogy egy-egy kapitálisabb süllő vagy csuka is horogra akad, amik 10 kg körül mozognak! Másfél kilogrammos balin nem fog odacsapni egy 20 cm hal utánzatnak, ami egy madzagra van felkötve. Annak a halnak az a felszerelés túl durva lesz, nem fogja megtámadni a csalit. 

A pergető táska kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy jól pakolható, praktikus kialakítású darabok válasszunk, ami jól bírja a strapát.

Méretek

Figyelembe kell még azt is venni, hogy partról, vagy csónakból horgászunk. 

Ez befolyásolhatja a pergető bot hosszát és azt is, hogy nyílt vízen szeretnénk horgászni, esetleg a dzsungelben. Az utóbbi helyen a rövidebb pálca lesz a megfelelő, hogy könnyen elférjünk a gallyak között. A bothoz választható megfelelő méretű pergető orsó fog kelleni, hogy ne legyen túlságosan fejnehéz és ne akarjon mindenáron kibillenni. Ez nagyban megkönnyíti a helyzetet, ha erre oda tudunk figyelni. 

Ha kedvet kaptál a pergetéshez

Egy kezdő pergető szett 20 000 forintból megvásárolható. Ha biztosra szeretnél menni a vásárlásnál, akkor kérd ki pergető horgászok véleményét! Mondd el mire szeretnél horgászni, és mit ajánlanak? Ez azért fontos, mert nagyon széles a skála. 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák