CikkeinkA világ legnagyobb halai

Nem a méret a lényeg. De cikkünkben igen. Három olyan halat mutatunk, akikről gyakran szólnak mitológiák és horrorfilmek.

 

Alligator Gar

 

Első delikvensünket maga a szóbeszéd is rémnek tartja. Otthona Dél-Amerika, feje hosszúkás, két sorban is ultraéles fogak nőnek a szájában. Tipikus horror-alapanyag. Átlagos hossza 3 méter. Viszonyítási alap: olimpiákon bármit csinálni, ami meghaladja a 3 métert, általában már győztes számnak minősül. A hal súlya 165 kg. Agresszív halról van amúgy szó, aki attól sem retten vissza, ha az emberrel kell farkasszemet néznie. Ez pedig már kicsit képzavaros, de értjük, hogy értjük, jó?

 

Rámpa

 

Listánk második helyezettjének otthona az Északi-sarkvidék és az Antarktisz – emellett trópusi vizek környékén is megtalálhatjuk. A legnagyobb egyedek akár 8 m hosszúra is megnőhetnek, súlyuk pedig 600 kg. Eleségei általában a rákok, puhatestűek, tüskésbőrűek. A nevével pedig számtalan szóvicc süthető el.

 

Bálna cápa

 

A Bálna cápa valójában akkora, mint amekkorának elképzeljük. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a világtörténelem legnagyobb halai. Egy átlagos bálna cápa hossza 10-12 méter. Csak viszonyítási alapnak: egy ötemeletes bérház magassága is ennyi körülbelül. De volt már, amelyik a 20 métert is elérte. Viszonyításképp: ekkora volt a szemünk, amikor megláttuk ezt a számot. Súlya pedig körülbelül 14 tonna, extrém esetekben a 34 tonnát is elérheti. Viszont jó hír, hogy ez a faj nagyon békés teremtmény. Ha arrafele búvárkodnánk éppen, akkor a cápa egyszerűen csak nem törődik velünk. A teremtmény szürke vagy barna – fehér foltokkal. Viszonylag lassan mozognak lomha testük miatt. Élőhelyük a trópusi tengerek. Általában 60 évig is elélnek, úgyhogy itt bátran beszélhetünk matuzsálemi halakról is. Kis halakkal, rákfélékkel, planktonokkal találkozik.

Köszönjük, hogy olvastad ezt a „megalomán” cikket, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák