CikkeinkAmit minden sporthorgásznak tudnia kell! - Halvédelem

A jó sporthorgász ismérve, hogy a halat nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tekinti, ebből kifolyólag tiszteli, becsüli és szereti azt. 

A horgászatot a szerelék összeállításától kezdve a fárasztás és a visszaengedés folyamatáig a halvédelmi szabályok szerint kell művelned. Olvasd el cikkünket és tudd meg a halvédelem aranyszabályait, amit mint halkedvelő sporthorgász, alkalmaznod kell a parton!

 

Mi az a halvédelem?

Szerencsére manapság már a legtöbb horgásztavon alapvető elvárás a halakkal való kíméletes bánásmód. Legyen szó sporthorgászatról vagy csak alkalmi horgászatról, minden pecásnak kötelessége betartani a halvédelmi szabályokat, hogy ellenfelünk minél hamarabb és egészséges állapotban térjen vissza a vízbe. Ahogy horgászbotot ragadsz, egyben kötelességet is vállalsz, óvnod kell a környezeted és szeretett kopoltyúsainkat!

Olvass tovább halvédelmi tanácsainkért, melyek segítségével jó horgászhoz méltó módon bánhatsz a halakkal!

 

Milyen legyel a felszerelés halvédelem szempontjából?

A horog méretét és típusát is körültekintően kell kiválasztanod. A legideálisabb horgok a halvédelem szempontjából a kisebb, szakáll nélküli horgok, hiszen jóval kisebb sérülést okoznak.
A kíméletes fárasztás alapja a jól beállított fék, a megfelelően összeállított felszerelés és a higgadtság.

 

Kapás, fárasztás módja

A kapás hevében se ragadjon el a hév, meg kell őrizned a higgadtságod, hogy a bevágás és a fárasztás során se sérüljön meg a hal. A bevágásnak egy határozott, de nem túl erős ráemelként kell történnie, a fárasztás során is ezt a határozott, de kíméletes taktikát alkalmazd.

 

Halvédelem tanácsok

Ne csak a pontyoknál és a nagytestű halaknál használj pontymatracot! Kisebb társaik is megérdemlik a különleges bánásmódot, ráadásul már a legtöbb horgászhelyen kötelező a használata. Megéri tehát minél előbb beruháznod rá! Mielőtt rátennéd a halat, mindig vizezd be a pontymatracot, hogy minél kevesebb kellemetlenség érje.

A halakat a matracról vagy a kezedből engedd vissza, ha nem biztonságos a part azon része, használj merítőhálót. Soha ne dobd őket vissza! Sőt, ha teheted elengedés előtt főleg a tokfélék esetében, ne hagyd rögtön elúszni, mozgasd a vízben előre-hátra, várd meg míg új erőre kap.

Mindig legyen a horgásztáskádban száj és sebfertőtlenítő, hogy bevethesd, amikor szükség van rá!

A halakat ne tartsd túl sokáig a parton! Készíts egy gyors képet és mehet is vissza a vízbe!

 

A hal fotózása

Természetesen mindenki szeretné megörökíteni a szép fogásokat, de a hal fotózásakor is figyelembe kell venned a halvédelmet, egy sor betartandó alapszabály tartozik csak a fotózás műveletére! Következő cikkünkben bővebben olvashatsz róla!

 

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák