CikkeinkAz év hala 2024-ben: a garda, a réticsík, és a laposkeszeg lesz a nyertes?

Ahogy a hűvös téli szellő fújdogál, a Magyar Haltani Társaság ismét elhozza nekünk az "Év Hala" szavazást. Immáron tizenötödik alkalommal dönthetünk arról, melyik szeretett hazai halfaj kerüljön a következő év reflektorfényébe. 

A 2024-es év jelöltjei között három különleges fajt találunk: a gardát, a réticsíkot és a laposkeszeget. De mielőtt a szavazatodat leadnád, ismerd meg közelebbről ezeket a csodálatos vízi lakókat!

 

A garda

A garda, avagy tudományos nevén Pelecus cultratus, egy valódi ragyogó ékkő a magyar vizeken. Olyan, mint egy rejtélyes utazó, melynek titkait csak a legkíváncsibb horgászok és halrajongók fedezhetik fel. A garda testalkata olyan, mint egy tökéletesen megformált nyílvessző – hosszú, karcsú, és oldalról lapított. Ez a forma teszi lehetővé számára, hogy elegánsan sikljon a víz felszínén és mélyén egyaránt. Azt mondják, egy garda úszása olyan, mint egy tánc, egy csendes, folyékony mozdulatokkal teli balett a vízben. Ez az ezüstösen csillogó, hosszú, lapos testű hal akár az 50 centiméteres méretet is elérheti. Horgászati szempontból talán nem tartják a legértékesebbnek, de a garda húsa egy ízletes kincs, amit minden horgásznak meg kell kóstolnia.

A réticsík

A Misgurnus fossilis, ismertebb nevén a réticsík, egy titokzatos mocsárlakó. Ez a különleges, hosszúkás testű hal egy olyan rejtélyes élőlény, amely képes túlélni a legextrémebb körülmények között is. A mocsarak és holtágak mélyén rejtőző réticsík, mint egy természet által készített remekmű, minden megfigyelőt elvarázsol. Hosszú testével, apró pikkelyeivel és tíz bajuszszálával egyedülálló a magyar halak között. Habár egykoron gyakori volt hazánkban, ma már ritkaságszámba megy, és természetvédelmi értéke kiemelkedő.

A laposkeszeg

A laposkeszeg, vagy Ballerus ballerus, egy különleges alakú pontyfélék. A laposkeszeg nevéhez hűen valóban lapos, alacsony hátú testalkatú hal. Ez az egyedi testforma nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem a folyók különböző rétegeiben való elegáns mozgását is segíti. Ezüstös csillogása és apró, finom pikkelyei igazi vizuális élményt nyújtanak. Főleg a Duna és Tisza vízrendszerében él, ahol planktonnal táplálkozik. Húsa ízletes és értékes, így egy-egy szerencsés fogás igazi kulináris élményt jelent.

Döntsd el, melyik halfajunk legyen a nyertes!

Most rajtad a sor, hogy eldöntsd, melyik hal legyen 2024-ben az év hala. Mindhárom jelölt különleges és fontos része hazánk vízi világának. Szavazatodat december 31-ig adhatod le. Választásoddal nem csak egy halfajt emelsz ki, hanem hozzájárulsz hazánk természeti kincseinek megőrzéséhez és értékeléséhez.

Az "Év Hala" szavazás több mint egy verseny; lehetőség arra, hogy mélyebben megértsük és értékeljük a hazai vizeink gazdag ökoszisztémáját. Szavazz bölcsen, és légy részese ennek a különleges eseménynek. Választásoddal támogasd a természet védelmét és ismeretterjesztését!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák