A kapás a csalin is múlik, nem csak a technikán. Voltaképp a csali az első szűrője a sikernek. Nézzük meg, milyen csalit használjunk ragadozó és békés halakhoz!
Nagy a csalipiaci kínálat
A halak táplálkozási szokásai igen változatosak, így a csalik piaci kínálata is hatalmas. Viszont nemcsak a csalit kell jól eltalálni, hiszen a sikert az élőhely, az időjárás és az évszakok ugyanúgy is befolyásolhatják. Lehetőleg ne a -10 fokban próbáljunk pontyra vadászni egy vízesésnél.
Konyhabiológia
A halfajtákat alapvetően két nagy kategóriába sorolhatjuk: a békés és a ragadozó halak kategóriájába. Mindenevő emberként mi mindkettőt fogyasztjuk, sőt, ami még rémisztőbb a halak számára: mindkettőt szeretjük. Azonban e halak nem mindegy, mit fogyasztanak. A két csoportra vannak külön csalitípusok is egyébként, szóval érdemes utánakérdezni, utánajárni, hogy melyiket hol vessük be, esetleg milyen halfajtákra. Érdemes a horgászboltos tanácsát kikérni, de nyert ügyünk van, ha épp van valaki a családban, aki tapasztalt horgász.
A csali békés halaknak:
- A gyúrt csalik: tésztafélék, kenyérfélék…
- Állati eredetű élő, élettelen csalik: kagylófélék, máj, húskészítmények, férgek, giliszták...
- Növényi eredetű, szemes csali lehetőségek: magvak, termések, gabonafélék…
- Vegyes csalik: állati eredetű termékekből gyúrt csalik, ilyen a bojli…
A csali ragadozó halaknak:
- Élő csalik: kishalak, pióca, rovarok, giliszta….
- Élettelen csalik: máj, halak darabkái, egyéb húsdarabok...
Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!