CikkeinkPonty: A horgászat királya

A ponty (Cyprinus carpio) a horgászok egyik legkedveltebb hala, és hazánkban is az egyik legelterjedtebb halfajta.

 Eredetileg Ázsiából származik, de az évszázadok során számos más kontinensre is betelepítették, így ma már szinte az egész világ édesvizeiben megtalálható. Magyarországon különösen kedvelt, hiszen nemcsak a horgászok körében népszerű, hanem a gasztronómiában is fontos szerepet játszik.

Élőhely és táplálkozás

A ponty rendkívül alkalmazkodóképes, ezért változatos élőhelyeken találkozhatunk vele, legyen szó folyókról, tavakról vagy mesterséges víztározókról. Kedveli az iszapos, növényzettel gazdagon benőtt vizeket, ahol könnyen talál táplálékot. Főként mindenevőként ismert, táplálékát algák, növényi részek, férgek, rovarlárvák és kisebb vízi élőlények alkotják. Az iszapos talajban való túrás közben szerzi meg táplálékát, amit jellegzetes „szívó” szájával vesz fel.

Horgászatához ajánlott felszerelés

CARP ZOOM MeshPro Carp, 12 col, 3 lb, 3 részes, 340 g bojlis horgászbot

A párhuzamos lefutású, nagy szilárdságú szénszálakon kívül, a bot  legkülső rétegén egy szövött erősítés is helyet kapott, így a MeshPro Carp széria a prémiumkategóriás horgászbotok  tulajdonságait idézi. A gyűrűzéshez az erős, de a pontyozó botnak dinamikus hajlást engedő, kéttalpas SIC gyűrűket használtuk. Az orsótartó betétes, fémpapucsos, az illesztésnél pedig megerősítettük a bot saját anyagát. A nyél vége gumírozott, a záródugó pedig fémből készült. Figyelembe véve a szállíthatóságra vonatkozó igényeket, a 3 librás (360  cm) és a 3,5 librás (390 cm) típus háromrészes változatban is elérhető.

Tovább a termékhez >>

CARP ZOOM Scirocco Carp, 360 cm, 3 lb, 2 részes bojlis horgászbot

Egy igazi univerzális pontyozó bot! Rugalmas, könnyű anyag, kopásálló betétekkel szerelt, normálméretű gyűrűsor és a nyéltag végét borító, fogást segítő bevonat jellemzi. A dobás során dinamikus, ugyanakkor fárasztáskor jól terhelhető, így a nagytestű pontyok és amurok méltó ellenfele. Optimális választás a bojlis és a klasszikus fenekező horgászat kedvelőinek is. 

Tovább a termékhez >>

SILSTAR AAX02 44X30cm TELESZKÓPOS LÁBÚ FÉM ASZTAL

Állítható magasságú horgásza asztal. Könnyen szállítható, a behajtható lábak segítségével kis méretűre összecsukható. A telós lábak segítségével lehet a magasságát szabályozni.

Tovább a termékhez >>

Delphin BRITON-2+1 Elektromos Kapásjelző szett

Kiválóan kidolgozott készlet, amely a legapróbb részletekig átgondolt. Első pillantásra egy minimalista formatervezést fogalmaz meg, amely időtlen, és amely előre meghatározza a készletet, hogy még több évnyi használat után is naprakésznek fog tűnni. A készlet hatótávolsága 200 m, ami függ a körülményektől (környező terep, növényzet sűrűség, akkumulátor kapacitás)! Továbbá, a speciális testformának és az elektronika izolálásának köszönhetően kiváló a vízállósága. Még a heves eső sem szakítja meg a vevőegység és a jelzőberendezések kapcsolatát.

Tovább a termékhez >>

CarpZoom AVIX Practic 58x23x29cm horgásztáska

Pontyhorgászoknak tervezett közepes méretű horgásztáska. Belső rekesze bélelt. Cipzáras oldalzsebeiben az apróbb horgászcikkek tárolhatók. Párnázott vállpántjának hossza állítható és igény esetén le is csatolható. 

Tovább a termékhez >>

CARP EXPERT PRO METHOD 57X27X29CM SZERELÉKES TÁSKA

Egy igazi centrális tároló: ruhák, felszerelések, több kilónyi etetőanyag, csalik, kiegészítők, minden egyes horgászati elem el fog férni a belső nagy rekeszében, ami akár egy többnapos horgászat alapkövetelménye.

Tovább a termékhez >>

Etetőanyagok

Az etetőanyagok kulcsfontosságúak a pontyhorgászatban. Ezek lehetnek:

  • Kukorica: Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb etetőanyag, amit nyersen, főzve vagy erjesztve is használhatunk.
  • Pelletek és Bojlik: Speciális horgászati csalik, amelyeket különböző ízesítésekkel és méretekben lehet kapni. Ezeket hosszabb időre is vízbe tehetjük, mivel lassan oldódnak.
  • Kenyeres Etetők: Kenyér alapú etetőanyagok, amelyek gyorsan vonzzák a halakat.

Csalik

A csalik kiválasztása is fontos a pontyhorgászat során. A leggyakrabban használt csalik közé tartoznak:

  • Kukorica: Friss vagy konzerv kukorica szemek, amelyek színe és illata vonzó a pontyok számára.
  • Pelletek és Bojlik: Ezeket a csalik különféle ízesítéssel és színnel kaphatók, amelyek kifejezetten a pontyok számára készültek.
  • Giliszták és Kukacok: Élő csalik, amelyek mozgása felkelti a halak érdeklődését.

Érdekességek

A ponty horgászata számos érdekességet rejt magában. Az egyik legizgalmasabb dolog a rekord méretű pontyfogások, amelyek horgászversenyeken és hétköznapi horgászatokon is előfordulnak. Nem ritka, hogy 20-30 kilogramm súlyú pontyokat fognak ki, de a legnagyobb példányok akár 40 kilogramm felettiek is lehetnek.

A pontyok viselkedése és szokásai is lenyűgözőek. A horgászok gyakran megfigyelhetik, ahogy a pontyok csoportosan mozognak és keresik a táplálékot, vagy ahogy a vízfelszín közelében úszkálnak.

Összegzés

A ponty nemcsak a magyar horgászok egyik kedvence, hanem világszerte ismert és kedvelt halfaj. Sokoldalú és ízletes húsa miatt a konyhában is népszerű, de a horgászatban nyújtott élményei miatt igazán különleges. Legyen szó kezdő vagy tapasztalt horgászról, a pontyhorgászat mindig tartogat meglepetéseket és kihívásokat. Az etetőanyagok és csalik megfelelő kiválasztása, valamint a pontyok viselkedésének ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen foghassunk pontyot.

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák