CikkeinkFeeder horgászat: A modern idők legkedveltebb horgászmódja

A feeder horgászat az elmúlt években robbanásszerű népszerűségre tett szert Magyarországon, és mára a legkedveltebb horgászmódszerek közé emelkedett.

Ennek a módszernek a lényege a precíz etetés és a pontos dobás, amely lehetővé teszi, hogy a horgász többféle halat is megfogjon, legyen szó akár keszegfélékről, pontyokról vagy más halfajokról.

A feeder horgászat sikerének kulcsa a megfelelő eszközök kiválasztása, különösen a feederbotok terén, amelyek a leguniverzálisabb eszközök közé tartoznak a horgászat világában.

A Feederbotok Sokoldalúsága

A bot választásának alapjai

A feederbot kiválasztása során két fő szempontot kell figyelembe venni: a várható halak méretét és a dobási távolságot. Ez a botféle lehetővé teszi a horgász számára, hogy széles skálán mozogjon, legyen szó akár hosszúelőkés módszerről keszegekre, method módszerről többféle halra, vagy éppen óriási pontyok hajszolásáról.

Milyen egy jó feeder bot?

Az ideális feeder bot kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell venni, hogy a bot megfeleljen a horgász elvárásainak és a horgászat körülményeinek. Íme, néhány fontos jellemző, amelyet érdemes szem előtt tartani:

 1. Hossz:

A feeder botok hossza általában 270 cm és 420 cm között mozog. A rövidebb botok (270-300 cm) kisebb tavakon és folyókon való horgászathoz ideálisak, ahol a dobási távolság nem elsődleges szempont. A hosszabb botok (360 cm-től felfelé) nagyobb távolságok elérésére alkalmasak, így nyílt vízterületeken és nagyobb folyókon való horgászatnál előnyösek.

 1. Dobósúly:

A dobósúly azt jelöli, hogy a bot milyen súlyú kosarat és csalit képes kényelmesen és pontosan dobni. Egy jó feeder bot esetében fontos, hogy a gyártó által megadott dobósúly tartomány megfeleljen a horgász által leggyakrabban használt etetőkosár és csali súlyának. Általánosan a method feeder horgászathoz 40-100 gramm közötti dobósúlyú botokat ajánlanak.

 1. Akció:

A bot akciója azt határozza meg, hogy milyen ívben hajlik meg terhelés alatt. A "through action" botok egyenletesen hajlanak meg az egész hosszukon, így kisebb a veszélye annak, hogy a halakat elveszítjük a fárasztás során. A "fast action" vagy "tip action" botok csak a csúcsuknál hajlanak meg jelentősen, így nagyobb dobási távolságot tesznek lehetővé. A method feeder horgászathoz általában a közepes vagy through action botokat részesítik előnyben, mivel ezek jobban kezelik a rövidebb távolságokat és az erősebb harcot folytató halakat.

 1. Érzékenység:

A bot végén lévő rezgőspicc érzékenysége kulcsfontosságú a kapások észlelésében. Egy jó feeder bot spiccje kellően érzékeny ahhoz, hogy jelezze az óvatos kapásokat is, ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy ne sérüljön meg könnyen. A spiccek cserélhetősége plusz pont, mivel így különböző vízviszonyok és célfajok szerint lehet váltogatni őket.

 1. Anyag és Minőség:

A bot anyaga befolyásolja annak súlyát, érzékenységét és tartósságát. A karbonfibert gyakran használják a jobb minőségű feeder botok gyártásához, mivel ez az anyag könnyű, mégis erős és jól továbbítja a rezgéseket. A jó minőségű összeszerelés, például a megbízható gyűrűk és markolat, hozzájárul a bot teljesítményéhez és kényelméhez.

Kiemelt ajánlatunk: 

A Method Feeder Technika

Egyszerűség és hatékonyság

A legelterjettebb feeder technika a method feeder, amelynek népszerűsége az egyszerűségéből és nagyfokú hatékonyságából ered. Ez a technika kis eszközigénnyel megoldható, ami lehetővé teszi a horgászok számára, hogy gyorsan és hatékonyan csalogassák a halakat az etetőanyaghoz.

Hogy mire lesz szükséged a method feeder technika alkalmazásához?

A method feeder technika alkalmazásához szükséges felszerelések és eszközök egy részét már a korábbiakban érintettük, de érdemes részletesen is áttekinteni, hogy pontosan mire van szükség ahhoz, hogy ezt a népszerű és hatékony horgászati módszert sikeresen alkalmazhassuk.

 • Feeder Bot: Speciálisan a feeder horgászatra tervezett bot, amelynek hossza és dobósúlya a horgász tervei és a várható halak mérete alapján változhat. A method feeder technika esetében a közepes hosszúságú botok (pl. 300-360 cm) a legnépszerűbbek, mivel ezek jó kompromisszumot jelentenek a dobási távolság és az irányítás között.
 • Feeder Orsó: Egy megbízható, simán futó orsó elengedhetetlen, amely rendelkezik megfelelő méretű dob kapacitással és erős fékrendszerrel, hogy megbirkózhasson a nagyobb halakkal is.
 • Method Feeder Kosár: Speciális etetőkosarak, amelyek a method feeder technikához lettek kifejlesztve. Ezek a kosarak úgy lettek megtervezve, hogy könnyen és gyorsan megtölthetők legyenek etetőanyaggal, és optimális távolságra juttassák azt a horog közelébe.
 • Etetőanyag: A method feeder technikához használt etetőanyag általában gyorsan oldódó, magas atraktor tartalmú, hogy gyorsan felkelthesse a halak érdeklődését. A pontos összetétel függ a célfajtól és a víz adottságaitól.
 • Horog és Horogelőke: A method feederhez általában rövid előkéket használnak, amelyek lehetővé teszik a halak számára, hogy gyorsan megtalálják az etetőanyagban rejtőző csalit. A horog mérete és típusa a célfajtól függ.
 • Kiegészítők: Stopper gyöngyök a kosár és az előke közötti távolság beállításához, végszerelék csatlakoztatók a gyors cseréhez, valamint különféle horgászcélokhoz illeszkedő csalik (pl. pellet, bojli, élő csali).

 

A feeder horgászat egyik legnagyobb vonzereje, hogy folyamatos kihívást jelent még a tapasztalt horgászok számára is. Minden egyes víztest más és más stratégiát igényel, az időjárás változása és a halak viselkedésének folyamatos megfigyelése pedig további elemeket ad a horgászat ezen formájának mélységéhez. A sikeres feeder horgász tehát nem csak a szerencsén múlik, hanem az előkészületeken, a türelemmel és odafigyeléssel végzett munkán is.

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák