CikkeinkFőszerepben a merítőháló

Annak végiggondolása nem igényel különösebb horgászati ismereteket, hogy a horogra akadt halat ki kell juttatnunk a vízből a horgászat sikeréhez. Erre alkalmas eszközünk a merítőháló.

A merítőhálók látszólag nagyon hasonlóak, mindegyiknek van ilyen-olyan hosszúságú nyele, no meg a különböző méretű és szövésű háló. Vajon lényeges, hogy milyet választasz?

 

Sokan ismerünk olyan tapasztalt horgászt, aki már belefutott abba a helyzetbe, hogy a kapást követően rájött, hala jóval nagyobb a tervezettnél, s nem fér bele a merítőhálójába, így veszélybe került az akció sikere. Ők saját tapasztalatból tudják, hogy fontos szempontokat kell mérlegelni a merítőháló vásárlásakor, hiszen egyáltalán nem mindegy, mivel indulunk horgász utunkra.

 

Manapság rengeteg típusú, méretű és minőségű merítőhálót kínálnak a gyártók, a legfontosabb szempontokat gyűjtöttük össze az alábbiakban.

Merítőháló fajták

Az általános merítő nélkülözhetetlen egy igazi horgász felszerelésében. A szállítás szempontjából nagyon praktikus, hiszen a nyélrendszere teleszkópos, hálója összecsukható, így kis helyen is elfér. 

A háló több méretben elérhető, szövésük sűrűsége széles skálán mozog, így lehetővé teszi, hogy kíméletesen tudjuk kiemelni a vízből a prédát.

 

A verseny merítő az általános merítő továbbfejlesztett változata. Két részből áll: a nyélből és a hálóból. Ez lehetővé teszi, hogy a nyélhez a számodra megfelelő hálót válaszd, hiszen a nyél végében szabványmenet található, így kedved szerint kísérletezhetsz.

A verseny merítő nyele lehet teleszkópos vagy rakós rendszerű, a nyél hossza 3-5 méter között mozoghat.

E merítők további jellemzője a kis súly.

Minden esetben fontos a halak kíméletes kiemelése, ezt a verseny merítő esetén az igen sűrű szövésű anyag teszi lehetővé, melybe a halak bognártüskéje nem akad bele.

 

A rablóhalas merítő leglátványosabb különbsége fenti társaihoz képest, hogy sokkal rövidebb nyéllel van ellátva, mely sokkal praktikusabbá teszi. Ez mind a parton történő mozgást, mind a csónakban történő horgászást megkönnyíti.

A rablóhalas merítő lényeges feltétele, hogy könnyűnek, praktikusnak kell lennie.

 

Külön műfajt képviselnek a pontyhorgászat szerelmesei. Számukra a bojlis merítő nélkülözhetetlen eszköz. Nyele hasonló a verseny merítő nyeléhez a hosszát tekintve, az esetek többségében 2 méter. A nyél típusa lehet teleszkópos, rakós vagy éppen fix rendszerű. Szabványmenettel van ellátva, így kedvünkre váltogathatjuk a számunkra megfelelő hálót. 

Leglátványosabb különbség a bojlis merítő és társai között a nagy hálóméret. Szövése sűrű, melybe nem akad bele a halak bognártüskéje, mely kíméli őket a kiemelés során.

További fontos szempontok

Elégedetten dőlnénk hátra a székünkben, amint végiggondoltuk, hogy milyen halak kifogására szeretnénk merítőhálót vásárolni, hiszen így már szűkült a kör, tudjuk, hogy milyen fajta háló való számunkra…ezt mégsem tehetjük, mert a neheze még hátra van, a gyártók temérdek cikket kínálnak az egyes kategóriákon belül. Íme, még néhány fontos szempont, mely segíthet a választásban.

 

  • A nyél: anyaga meghatározó lehet a teherbírás szempontjából, lehet alumínium, kompozit, karbon, grafit. A teleszkópos nyél kellően vastag legyen, a tagok között megfelelő átfedéssel.
  • A háló: nyilván a kifogni kívánt hal mérete szempontjából fontos a háló mérete, azonban ez nem minden. Figyelni kell a szövés sűrűségére. Minél kisebb a lyukméret, annál kíméletesebb a halak számára, mely elengedhetetlen, ha épségben vissza szeretnénk engedni zsákmányunkat.
  • A háló kiválasztása során további szempont lehet annak anyaga, hiszen ez is eltérő lehet (pl: damil, latex jellegű, mikro hálószövet). A gumis bevonat a gyors és szagmentes száradást teszi lehetővé, így a hirtelen jött vihar miatti sietős távozás sem jelenthet gondot.
  • A pénztárca: ha körülnézünk a gyártók termékei között, akkor gyorsan rájövünk, hogy a határ nem a tó fenekén, hanem a csillagos égbolton van, vagyis bármit megkaphatunk, ha megfizetjük. A jó hír azonban az, hogy szinte minden gyártó széles skálán mozog a termékek árát illetően, így az alacsonyabb árfekvésben is számos termék áll rendelkezésünkre.

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák