CikkeinkHogyan történik a halpucolás és -tisztítás a népszerűbb fajtáknál?

A különböző halfajták különböző megoldásokkal pucolhatók meg, ezért a mostani cikkünkben adunk néhány tippet a halpucolás és -tisztítás kapcsán. 

A halak tisztítását két csoportba lehet osztani. Az egyik, amikor a pikkelyt egy határozott és éles késsel a növekedési iránnyal szemben elkezdjük pucolni. Magabiztos mozdulatokkal a farka felől a feje irányába haladunk. A legjobban elterjedt halpucoló segédeszköz a haltisztító deszka, ami annyiban tér el a klasszikus vágódeszkától, hogy  a végén van egy csipesz és sokszor érdes felületű. Ebbe a csipeszbe tudjuk a hal farkát becsíptetni, tehát nem fog elcsúszni tisztítás közben. A halpucoláshoz kelleni fog még filézőkés, kesztyű és kötény. 

További haltisztító segédeszközöket itt találhatsz.

Most nézzünk meg néhány pikkelyes halat és az ő tisztításukat!

Ponty pucolása 

Az egyik legnépszerűbb hal tisztítása a következő: a farkától a kést elhúzzuk a feje irányába, ilyenkor pattognak a pikkelyek! Vagy a farka tövénél szúrunk a pikkely alá a késsel és óvatosan ezeket a pikkelytartó zsákocskákat elvágjuk. Haladunk végig a hal testén és így egy nagy darabban le tudjuk róla hajtani a pikkelyt. Ilyenkor a ponty nagyon szép sima bőrű lesz. Majd kivágjuk a végbélnyílását, végig a hasát egészen a fejéig. Eltávolítjuk a belsőségeket. Van, aki az ikrát vagy hal tejet kigyűjti, belefőzi a halászlébe, vagy megsüti, továbbá a pontyoknak a fejét is szokták hasznosítani. Ilyen esetben a kopoltyút kell eltávolítani, és az úgynevezett "keserű fogát". Az tudja csak elrontani az étel ízét! Van aki benne hagyja a szemgolyót, van aki eltávolítja, ez mindenkinél változik.

Ezzel a módszerrel történik a keszeg, a kárász és az amur pucolás is. Ők a klasszikus pikkelyes halak.

Halpucolás helyett nyúzás 

A másik eset, amikor nyúzzuk a halat. Nyúzás esetében a halat a fejénél fogva fel szoktuk lógatni egy kampóra. Körbe vágjuk a bőrt a feje alatt illetve a hátánál, és egy fogó segítségével lehúzzuk a bőrt róla. Természetesen a hasát is felvágjuk és kitoljuk a belsőségeket a helyükről. 

Harcsa pucolása

A harcsa nagy testű hal, óriási méretet is képes elérni. Feldolgozása nyúzással történik, de méreteit nézve nem könnyű a feladat! Győződjünk meg arról, hogy stabilan fel van lógatva!

Törpeharcsa pucolása 

Ezeknek a kis bestiáknak a tisztítása nyúzással érhető el. Különösen oda kell figyelni rájuk, mert szúrnak is! A mellúszó és hátúszó tüskében végződik, érintés után be is tud gyulladni. Őt úgy szoktam pucolni, hogy egy kombinált fogóval nyúlok a szájába majd késsel körbevágom a feje alatti bőrrészt. Majd jöhet egy másik fogó és azzal lehúzom a bőrét. A többi folyamat pedig már hasonlóképpen zajlik, mint ahogy fent elmondtuk.

Nálam a csuka és a süllő pucolás is nyúzással történik. Ezeket a halfajtákat nem mindenki tisztítja  egyformán, nálam ez a bevett szokás. Ezeknek a halaknak a bőrén sok nagyon apró és kemény pikkely van, amit nehéz pucolni, ezért nyúzom őket.

Márna pucolása 

Ő egy speciális eset!  Mindig forrázni szoktam a márnát, mint egy tyúkot, mert így a legegyszerűbb. Ennek a halnak olyan erősen be van ágyazódva a pikkelye, hogy nehéz pucolni. Forrázás közben a pikkelyek kinyílnak, mint a fenyőtoboz és akkor egyszerűen csak lesöpröm róla.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák