CikkeinkÉlménybeszámoló: Horgászverseny a Dunán

2019 május első hétvégéjén rendezték meg 24. alkalommal a hagyományos Duna Horgász Netbarát Találkozót az ordasi élő Duna partján.

Alt Benjáminnal látogattunk ki erre a gyönyörű helyen megrendezett horgászversenyre.

 

A horgászverseny háttere

Lássuk, mit érdemes tudni róla és milyen előkészületekre volt szükség a versenyre való felkészüléshez! Ez az esemény egy internetes fórumon született, az ezt megvalósítók között lényegében családi kötelék született. Ezt bizonyítja, hogy 24. alkalommal rendezték meg ezt a fantasztikus eseményt. Eddig 10 ilyen alkalmon vettem részt, és a következőre is biztosan eljövök.

Péntek és szombat a két főnap. A horgászsátor állítás csütörtökön kezdődik, az esemény vasárnapig tart, ha az időjárás engedi. Pénteken indul az edzés. A verseny szombat reggeltől indul, amelynek időtartama 5 óra, plusz egy óra előkészület.

 

A horgászversenyre való jelentkezés menete

A horgászverseny előtt 2 hónappal meg van hirdetve az időpont. A jelentkezés akkor érvényes, ha elutalják a díját. Amatőröktől a profiig mindenki képviselteti magát. Kategóriánként külön díjazva lesznek a versenyzők, plusz van egy vándor kupa is. Ez egy nyílt nevezésű horgászverseny, ahol bárkit szívesen fogadnak legyen az régi vagy új versenyző.

Most 27-en jöttünk el, de volt, hogy 100-an is kilátogattak.

 

Milyen terepre készüljenek az érdeklődők?

A partot kőszórás díszíti, amelyet fák és bokrok tarkítanak. Aki megengedheti magának és komolyan veszi a versenyt az versenyládát fog használni. Sok horgász megtesz mindent, pénzt-energiát nem kímélve a tökéletes pecás élményért. Aki pedig nem veszi annyira komolyan, vagy nem olyan a mentalitása az kemping székről vagy vödör tetejéről is képes horgászni. Tavaszi horgászat lévén nem árt, ha a horgászok hoznak magukkal mindenféle időjárásnak megfelelő öltözéket.

 

Milyen halakra lehet számítani?

Ezen a folyószakaszon igazából erre a színtájra jellemző összes halfajtát horogra csalhatjuk. Legjellemzőbbek a dévérkeszeg, karikakeszeg, bagolykeszeg, szilvaorrúkeszeg, leánykoncér, ponty, márna és a jászkeszeg.
Illetve invazív halak a gébek több fajtája. Ez egy tengeri halfaj és állítólag a hajók ballaszt vizével került a Dunába, és alkalmazkodott az édesvízhez. Gyorsan szaporodó és óriási számban képes megjelenni. Fenéklakó, a kifejlett példány 11-12 cm nagyságú. Nagyon bosszantó kis lény, mert társaikkal megeszik a keszegféléknek való etetőanyagot. Kifogott példányait tilos visszadobni!

A botokat tekintve erre a versenyre folyóvízi feeder bottal készültem. 4-5 darabbal már végig tudjuk csinálni a versenyt, de egyszerre csak eggyel lehet horgászni. Az összes többi feeder bot tartalék arra az esetre, ha a végszerelékünk beszakadna. A legrosszabb eset is bekövetkezhet, ha bottörésünk lesz. Az esetek döntő többségében emberi figyelmetlenség az ok, de a nyárfaszösz is okozhat problémát.

 

Felkészülés a horgászversenyre

A felkészülést nem lehet elég korán elkezdeni. A horgász szett összeállítása, horgászbolt vizit, a csalik és etetőanyag beszerzése az első. Nagyon stabil ülőszerkezetre van szükség, úgynevezett versenyládára, ami a legtöbb esetben 6 lábbal rendelkezik, a kiegészítőket pedig ezekre lábakra tudjuk felszerelni. Ez legtöbbször például oldaltálca, száktartó kar, kézmosó tál, ernyőtartó, bottartó.

Az etetést általában csak etetőkosárral lehet végezni.  Az etetőanyag jellege általában a közepes és nagy szemcséjű etetőanyag és ezt nehezítjük folyóvízi agyag és kavics segítségével. A csali a legtöbb esetben giliszta, csontkukac, pinky, szúnyoglárva és csemegekukorica. 

 

Az idei eredmény

Ezen a versenyen mindössze 4 db halat sikerült fogni: 2 karika- és kettő bagolykeszeg tette tiszteletét.

 

Kinek ajánlott ez a horgászverseny?

Kezdő folyóvízi pecásoknak nagyon tudjuk ajánlani ezt az eseményt. A szervezők nagyon barátságosak és segítőkészek. Ilyenkor a kezdő horgász nem csak a saját bőrén tapasztalja meg a kezdeti nehézségeket, hanem segítséggel akár rögtön sikeres is lehet. Csapatban mindig többet tanul az ember!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák