CikkeinkIlyen felszereléssel fogj pontyot rekordidő alatt

Sokon múlik az, hogy a ponty horogra akadjon. Nézzük meg, milyen az extra pontyvadász-felszerelés!

 

A horog és a ponty: milyen horgot dobjak be?

 

Van itt egy aranyszabály: a horog árát érdemes megfizetni, hiszen sok múlik rajta. Jó, ha a horog nem törik el a ponty fárasztásánál. Nagyobb öblű, élő csaliknál a hosszú szárú horgot érdemes használni. Mielőtt eltennénk a horgot, ellenőrizzük azt. A horogpróba a következő: vegyünk egy parafadugót, szúrjuk bele a horoghegyet. Ha eltörik a horog, akkor túl gyenge, ha elhajlik, akkor túl lágy. A legjobb, ha a horog rugalmassága megmarad hajlításra is.

 

Milyen horgászbot kell egy ponty kifogásához?

 

Mivel a ponty nagytestű hal, érdemes nem hurkapálcabottal próbálkozni. A pontyhorgászat stabil botot követel meg – főleg ott, ahol eleve nagyobb egyedekre számítunk. A bot legyen körülbelül 3-3,5 m hosszú, parabolaakciójú, úszós horgászat esetén lehet hosszabb is. A dobósúly úszós horgászatnál 40-80 g, fenekezésnél 60-150 g.

 

Milyen legyen a zsinór?

 

Az orsót mindenképp igazítsuk a zsinórhoz: legyen leginkább 40-70-es zsinórkapacitású, vagy nádi pontyozók esetében multiplikátoros orsó – fonott zsinór esetén. Ilyenkor a zsinór vastagságát külön fontos megemlíteni: tavasszal érdemes a 25-ösnél vastagabbat, nyáron pedig érdemes a 0,35 mm-es átmérőjű zsinórt használni.

Az előke mindig 0,5 mm-rel vékonyabb, mint a főzsinór. A fonott zsinór ilyenkor is tanácsos, a vékonyabb zsinórok elképesztő szakítószilárdsággal bírnak, ugyanakkor hamar gubancolódnak is.

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák