CikkeinkLeszúrótól a rodpodig: Az evolúció a horgászbottartók világában

A horgászat világa évtizedek óta folyamatos fejlődésen megy keresztül, amely nem csak a technikai eszközökben, hanem azok használatában és tárolásában is megmutatkozik. 

Az egyszerű, földbe szúrható ágas bottartóktól kezdve a mai modern, sokoldalú rodpodokig hosszú út vezetett, amely során a horgászok igényei és a technológiai fejlődés formálta át az eszközparkot. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ezt az evolúciót, különös tekintettel arra, hogy mi változott és milyen előnyökkel jár a modern horgászbottartók használata.

Az egyszerűségtől a sokoldalúságig - Az ágas bottartók

Hosszú évtizedeken át a horgászok többsége az egyszerű, földbe szúrható ágas bottartókat részesítette előnyben.

Ezek az eszközök rendkívül kompaktak és könnyen használhatók voltak, ideálisak rövid horgásztúrákhoz vagy olyan helyzetekhez, ahol a gyors telepítés volt a kulcs. Azonban, ahogy a horgászat egyre népszerűbbé vált és a technológia fejlődött, úgy nőttek a horgászok igényei is a felszerelésükkel szemben.

 • ENERGO TEAM TELESZKÓPOS ALU+ACÉL LESZÚRÓ 70/110CM PIROS: Állítható hosszának köszönhetően a legkülönfélébb partokon is használhatjuk. A műanyag villa nem sérti fel a legkényesebb carbon botokat sem és a praktikus fülnek köszönhetően, csipeszes kapásjelzőnket is ki tudjuk kötni a leszúróhoz, vagy éppen a haltartó madzagját.
 • KONGER Rod Rest

A rodpodok megjelenése

A modern horgászbottartó állványok, vagyis a rodpodok megjelenése jelentős változást hozott a horgászatban.

Ezek az eszközök már nem csak egy bot tárolására alkalmasak, hanem több horgászbot és egyéb tartozékok, például elektromos kapásjelzők egyidejű használata is lehetséges velük.

A rodpodok kialakítása lehetővé teszi a horgászbotok pontos pozícionálását, stabilitásuknak köszönhetően pedig bármilyen talajon megállják a helyüket.

 • Carp Academy Eco (2 botos) Rod Pod: Könnyű szerkezetű, kétbotos rodpod. Acél vázzal, teleszkópos lábakkal és állítható vázhosszúsággal rendelkezik. Jellemzői még a cillámzáras állítási lehetőség, állítható kerszttartó magasság.
 • Delphin BRONX 2G (3 botos) Rodpod: A legnagyobb előnyei az alacsony súly, magas stabilitás és a sokoldaluság. Az egyedülálló összecsukható rendszernek köszönhetően elfér egy kis textil tokban, amely kevés helyet foglal el a halak felé vezető úton. Ez a hordtáska természetesen a tartozéka.
 • STANDARD 30/50 ALUMINIUM TRIPOD: Erős, stabil, fekete színnel bevonatolt tripod. A három láb rendkívül stabil tartást ad a bottartónak. A menetes rész szabványos ezért abba bármilyen elektromos kapásjelzőt, vagy botvilla fejet rögzíthetünk.
 • Delphin ATOMA Triple 50-150cm feeder tripod: A teleszkópos lábak segítségével könnyedén a terepviszonyokhoz állítható. Az állvány közepén egy menetes szár található, amelynek magasságát egy masszív csavaros mechanizmussal lehet beállítani.

 

Méret és Sokoldalúság

A rodpod választásnál alapvető szempont a méret és a rárakható horgászbotok száma.

A horgászok különböző igényeinek megfelelően különböző méretű és konfigurációjú rodpodok állnak rendelkezésre, lehetővé téve mindenki számára, hogy megtalálja a számára ideális modellt. A rodpodok tervezésénél fontos szempont a könnyű szállíthatóság és összeszerelhetőség, valamint a különböző vízparti körülményekhez való alkalmazkodó képesség.

A rodpodok előnyei

A rodpodok használatának számos előnye van a horgászat során:

 • Stabilitás: Bármilyen talajon biztos alapot nyújtanak, így nem kell aggódnunk a botok véletlen elmozdulása vagy felborulása miatt.
 • Sokoldalúság: Több bot és egyéb eszközök, például elektronikus kapásjelzők egyidejű használata lehetséges.
 • Állíthatóság: A rodpodok állítható lábakkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a botok szögének és magasságának beállítását, így optimalimalizálva a horgászat hatékonyságát és kényelmét.
 • Kényelem: A hosszabb horgászatok során különösen fontos a kényelem. A rodpodok használatával a horgászok kényelmesen elhelyezkedhetnek, anélkül, hogy folyamatosan figyelniük kellene a botok stabilitását.
 • Védelem: A rodpodok megvédik a horgászbotokat a talaj nedvességétől, sártól és egyéb károsító tényezőktől, így hosszabbítható meg az eszközök élettartama.

A változások hatása a horgászatra

A leszúrható bottartóktól a rodpodokig terjedő fejlődés jelentősen befolyásolta a horgászatot. A horgászok most már nagyobb kényelemben és hatékonysággal élvezhetik kedvenc időtöltésüket, miközben a modern technológia által kínált előnyöket is kihasználhatják.

A rodpodok használatával a horgászat dinamikusabb és interaktívabb tevékenységgé vált, ahol a felszerelés a horgász sikerének kulcsfontosságú eleme.

Összegzés

A horgászbottartók evolúciója a leszúrható ágas modelltől a modern, sokoldalú rodpodokig jelentős változásokat hozott a horgászok életébe. Ezek a változások nem csupán a kényelmet és hatékonyságot érintik, hanem a horgászat mint hobbi és szenvedély mélyebb megértését és élvezetét is lehetővé teszik.

A rodpodok használatával a horgászok maximálisan kiaknázhatják a modern technológia által kínált lehetőségeket, miközben a természetben töltött idő minősége is javul. Az ilyen fejlődések teszik a horgászatot egyre népszerűbbé és elérhetőbbé mindenki számára, aki szeretne elmerülni ebben a csodálatos szabadidős tevékenységben.

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák