CikkeinkMagyarország TOP 5 legszínesebb hala

 Egy-egy pikkelyes olyan szemet gyönyörködtető látványt nyújt, amit egyhamar nem fogsz elfelejteni.

A parton ülve vagy horgászat közben nemcsak a nagy fogásoknak örülhetsz. Ebben a cikkben hazánk top 5 legszínesebb haláról tudhatsz meg többet.

1. Naphal

Nem hiába került az első helyre ez az arasznyi méretű halacska. Szinte minden állóvizünkben és folyóvizünkben megtalálhatjuk. Hazánkban egészen a 20. század elejéig nem találkozhattunk vele, ekkor telepítették be az amerikai partok mellől.

Színe korával és életterével változhat. Az alapszíne kékes-zöld vagy aranyos színben pompázik, amit fekete, vöröses, kékes, barnás és zöldes sávok díszítenek. Udvarlásuk során varázsolhatnak el minket leginkább színeikkel.

Ebben a színkavalkádban könnyű elveszni. Akár a vízpartról is láthatjuk háta csillogását, ahogyan a csónak vagy kövek alól vadászik. 

Kimondottan naphalra nem szoktunk horgászni, de csalihalnak tökéletes lehet szívóssága miatt. Nem egy óvatos hal, könnyen a horogra akadhat.

 

2. Szivárványos ökle

A szivárványos ökle védett halfajunk, egyik legkülönlegesebb, legszebb és legkisebb halunk egyike, ő úszott fel a második helyig. Egy őshonos halról beszélünk, mely inkább a csendes állóvizekben érzi jól magát. Maximális mérete nem haladja meg a 8 cm-t, de amilyen apró annál szebb látványt nyújt.

Az ívási időszakban a hímek trópusi díszbe öltöznek, hogy elnyerjék a nőstények kegyeit. Testük a szivárvány színében csillog, a test oldalán a zöld és az ibolya szín dominál. Érdekesség, hogy ikráikat “kagylóbölgyőbe” helyezik, így gondoskodnak az utódokról. Ezen a teljesen védett helyen fejlődnek tovább a lárvák és ott várják a percet, amikor felfedezhetik a víz rejtelmeit. Eszmei értéke 2000 Ft, tilos a horgászata!

 

3. Csapó sügér

Egy őshonos ragadozónk került még fel a dobogóra, ezt rögtön meg is indokoljuk. A csapó sügér szinte minden hazai vizünkben előfordul, színe az életviszonyok és az évszakok szerint változik. Alapszíne a zöldes beütéstől a feketéig terjed, oldalát tigriscsíkok ékesítik. A vidám színek és a hűvös árnyalatok ötvözete adja a szépségét. A hasúszók tüskét alkotnak, így egy igazi harcos érzését keltik. Magyarországon inkább az aprók példányokkal találkozhatunk, ezért nem kimondottan sporthorgász hal. Azonban ha mégis a horogra kerül nem érdemes alábecsülnünk! Kis termetéhez képest hatalmas erővel képes küzdeni.

 

4. Vörösszárnyú keszeg

A negyedik helyezettünk szinte minden hazai vízben megtalálható. Vörös “szárnyaival” és ezüstös csillogásával biztosan mindenkit levesz a lábáról, a pontyfélék egyik legszínesebb hala. Páros úszóin és farokalatti úszóján figyelhetjük meg a jellegzetes piros színt. Sokan összekeverik a bodorkával, ám az ő alapszíne sokkal fakóbb a vörösszárnyú keszegéhez képest.A ragadozóhalak kedvelt csemegéje, fiatal példányai kiváló csalihalként szolgálnak a horgászok számára. Fejlődésük során fokozatosan térnek át a növényi étrendről az állati eredetű táplálékra is. Úszós felszereléssel, apró horoggal és vékony gilisztával vagy csontival édesgethetjük magukhoz. 

 

5. Compó

Utolsó helyezettünk sokak szívében előkelő helyet foglal, hiszen kiváló sporthal, fantasztikus horgászélményt nyújt a horgászata, ráadásul kinézetre sem utolsó! A compóval, másnéven haldoktorral  az összes hazai állóvizünkben megismerkedhetünk. Egyedi és gyönyörű színezetének és felépítésének köszönhetően csak nagyon nehezen téveszthetjük össze más pikkelyessel. Teste vaskos és nyálkás, a népi hiedelem szerint gyógyító ereje van. A doktorhal megnevezés elég helytálló, hiszen a sérült halak a compóhoz dörgölőznek, akinek a nyála elősegíti a sebek gyógyulását. A “tavak mentőse” általában olajzöld és aranysárga színben pompázik, de egészen fekete öltözetben is megtalálhatjuk. Ha compóra horgászunk, érdemes a hínáros, rejtettebb részeken kutakodnunk, úszós szereléssel is bátran próbálkozhatunk, a horogra kukorica és csonti is kerülhet. 

 

A vizuális élmény is fontos a pecázásban, reméljük minél több szépséggel találkozol majd horgásztúráid során. Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák