CikkeinkMi a különbség a horgászat és a halászat között?

Valószínűleg rengetegszer használtad már a „halászat” és a „horgászat” kifejezéseket, de lehet, hogy még bele sem gondoltál abba, hogy a két fogalom között sosem volt, és nem is lesz soha egyenlőségjel. 

Sőt rengeteg dologban különböznek. Nézzük meg, melyek is pontosan a legnagyobb különbségek a horgászat és a halászat között! Olvass tovább!

 

Mi a különbség a két fogalom között?

A halászat és a horgászat között hatalmas különbség van. Ez az eltérés leginkább a célokban és a metodikában keresendő. A horgászat az aktív pihenés egy módja, míg a halászat munkaszerűen folyó termelési tevékenység, amely a halakat tömegesen fogja ki. A halászat így a mezőgazdaság egyik alfaja is. Mindebből az következik, hogy a halász egy foglalkozás, egy szakma. A horgászat viszont egy hobbi, egy szenvedély, melyet a lelkes horgász magáért az élményért művel.

 

A metodikai különbségek a horgászat és a halászat között

A horgász általában csakis nyeles horgot, vagyis botra szerelt horgot használ. A halásznak azonban ehhez képest militáris felszerelése van: ő főként elektromos szerszámokat és hálót vet be a halak ellen. Ha e foglalkozás mentén vágtatunk vissza az időben, világossá válik, hogy a halászat az egyik legősibb foglalkozás a történelemben.

 

Mit mondanak a történelemkönyvek?

A halászat őseink idejében is jóval népszerűbb volt a vadászatnál. Egyrészt sokkal veszélytelenebb élelemszerzési lehetőségnek bizonyult, másrészt egyszerűbb is volt ez a tevékenység. A halakért nem kell megtenni több kilométert, míg a vadászat ennél jóval körülményesebb foglalkozásnak számított. Volt, hogy a közösségtől csak kilométerekre bukkant a csoport elfogható zsákmányra.

Országunkban – a történelem során - rendkívül magas a halász kultúra. A horgászat ennek ellenére eléggé későn alakult ki Nyugat-Európához képest. Manapság szerencsére már más a helyzet: több, mint 600.000 fős horgász közösséget tudhat magáénak kis hazánk! Mi pedig büszkén tartozunk ebbe a népes “családba”.:)

 

Minden egyes írásunkkal, termékbemutatónkkal és egyéb megjelenéssel az a küldetésünk, hogy népszerűsítsük ezt a rendkívül pihentető szenvedélyt. Webáruházunkban minden szükséges felszerelést megtalálsz, ha partra indulnál!

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák