CikkeinkMi kerüljön a díszhalak asztalára?

Ha nem horgászunk, de szeretjük a halakat, akkor valószínűleg díszhalakat tartunk otthon. Nézzük meg, hogyan etesd őket!

 

Mi etetünk, nem ők esznek

 

A halak okos állatok. Rájönnek egy idő után, hogy aki közeledik az akváriumhoz, az általában a „kajabeszállító cég” is egyben. Ilyenkor az üveghez gyűlik a halnépség, nézelődnek, és akrobatikus mutatványokkal igyekeznek felhívni a figyelmet magukra, hátha így ők kapnak enni először. Voltaképp ugyanazt csinálják, amit Te csináltál kiskorodban az akváriumnál az állatkertben. Ugyanakkor ez egy becsapós mutatvány, a halak akkor is éhesek, mikor éppen nem azok. Nem ismerik a jóllakottságot, így nem is csoda, hogy mindig többet követelnek. Viszont a túletetés a halak megbetegedéséhez vezethet. Így, mint egy jó anyuka, nekünk kell szabályozni, mennyire kényeztetjük el ezeket a vízi gyerekeket.

 

A két perces szabály

…segítségével jobban felügyelhetjük, miből mennyit esznek. az eledel, amit meghagynak, általában lekerül az akvárium fenekére. Ezt az ételt két perc után távolítsuk el, szippantsuk ki, hogy ne rontsa el a víz minőségét. Miért reprezentatív az eltávolított mennyiség? Mert így tudjuk, mennyivel kell csökkenteni a legközelebbi adagjukat. Jó hír: a halak aztán nem fognak ételért semmilyen asztalt sem verdesni. Ha igen, akkor javasoljuk a mihamarabbi költözést.

 

Mit, mennyit és melyiküknek?

Általában a kapott ételmennyiség a halak korától, fajtájától, méretétől is függ: az ivadékoknak naponta háromszor vagy négyszer kell enni adni, míg az idősebb egyedeknek elég egyszer-kétszer. Emellett jól jöhet néha heti egyszer egy koplalónap. Ivadékoknál ez a nap még annyira nem javasolt. Tablettás eledel jár azoknak a halaknak, akik az akvárium alján szeretik tengetni napjaikat. A tabletta hamar lesüllyed, így ők már boldogok lesznek aznap. A felszíni halaknak inkább a könnyű, lemezes táp az, ami ajánlott. Mondanunk sem kell, miért. Ha a hal az akvárium közepe felé húz, akkor pedig granulált eleséget kér. A halak összecsapják tenyerüket a fagyasztott plankton láttán. Kis falatkákban adhatunk nekik szúnyoglárvát, vízibolhát, tubifexet.

 

Mit tegyünk és mit ne tegyünk az eledellel?

A fagyasztott táplálékokat etetés előtt mindig olvasszuk fel, nem véletlen nem jégkrémmel kell őket etetni - jobb napjaikon sem. Az étel átmosása is javasolt ilyenkor. A természet ritkán ad számunkra díszhal-táplálékot, így jobb is, ha nem mi magunk állunk neki gyűjtögetni, vadászni, halászni. Csak boltban vásároljunk - az a biztos. Miért? Mert a természetből begyűjtött kaja tartalmazhat egyéb kórokozókat is, amelyek megbetegíthetik a halakat. Ne vásároljunk évekkel előre, hiszen a vitaminok és egyéb nyomelemek csak korlátozott ideig vannak benne a kajában. Legfeljebb három hónapon belül használjuk fel, utána már inkább csak a kukát etessük vele! Ha felbontottuk a csomagot, sötét helyen tároljuk onnantól.

 

A zöldségek

Ugyanakkor van egy tippünk, amelyekkel neked lehetnek a legboldogabb - és vele együtt a legegészségesebb - díszhalaid: az egyszerű zöldségek. Nem arra gondolunk, hogy dobj be egy retket az akváriumba, aztán majd megeszik, amikor megeszik. Szimplán arra, hogy a halak nagy kedvence a zöldség, mint kiegészítő a főfogáshoz. Adjunk nekik egy picike zöldséget, de mossuk le róla előtte a permetet, és pároljuk is meg nekik. Itt is él a kétperces szabály, szedjük ki a maradékot a vízből, amit már nem esznek meg. Emellett ügyeljünk arra is, hogy mindig idényzöldségek kerüljenek az akvárium-asztalra. Az uborka, a cukkini, a sárgarépa, a spenót, a borsó, a csemegekukorica láttán mindegyiknek kerek lesz a szeme. A friss zöldségek az algaevő halaknak kiemelten fontosak, így jó, ha minél többször kerül zöldség az akvárium-asztalra.

Ha van díszhalad, akkor kell, hogy legyen ismereted is róluk. Ha itt tartasz az olvasásban, mondhatni, hogy van boldog díszhalad is. Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb is!

 

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák