CikkeinkMiért olyan fontos a haltartó?

Nekünk horgászoknak, különösen a sporthorgászoknak nélkülözhetetlen segítőtársunk a haltartó.

Egy halat fogni is dicsőség, s elégedetten távozhatunk horgász utunkról, de van az úgy, hogy a halak csak jönnek és jönnek és horogra akadnak…kellemetlen helyzetbe kerülhetünk ilyenkor, ha nincs nálunk megfelelő haltartó, melyben a zsákmányt tárolhatjuk a vízben. 

Különösen egy horgászversenyre készülve szükséges kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő haltartó kiválasztására, ahol feltétel, hogy a halak a legkevésbé sérüljenek.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a haltartók főbb jellemzőit, amelyek segítséget nyújthatnak a megfelelő haltartó kiválasztásához.

Haltartó kínálat

Nehéz dolgunk van, hiszen a termékkínálat óriási, temérdek haltartó “úszik” a piacon. A horgászat célja szempontjából különbséget tehetünk a haltartók között. Lássuk!

Karikás haltartó

Ez a típus általában 1-2 méter hosszú. A karikák lehetővé teszik, hogy halaid úszni tudjanak a vízben.

Zsákos haltartó

Ezt pontyzsáknak is nevezik, ezzel már el is árultam, hogy sok esetben a bojlis horgászok kedvelt eszköze. Az egyszerűbb haltartóhoz képest nagyobb a mérete, szövése sűrűbb, mely kíméletes a halakhoz.

Verseny haltartó

Az előzőek továbbfejlesztett változata. Felépítését tekintve ugyanaz, de a verseny haltartó 3-4 m hosszú.  Ez lehetővé teszi, hogy a verseny végéig (miután visszaengedésre kerül sor), nyugodtan úszkáljanak a halak. A háló szövése sűrű, ez biztosítja, hogy ne sérüljön a hal pikkelye, nyálkahártyája, bognártüskéje ne akadjon be. 

A verseny haltartók között keresgélve változatosabb formákkal találkozhatunk, ez lehet kerek vagy szögletes. A kerek merevítőkkel ellátott hálókat inkább állóvízen, míg a szögleteseket folyóvízen célszerű bevetni.

A finomszerelékes horgászok előszeretettel használják a verseny haltartókat.  

https://epeca.hu/halo-haltarto-meritoszak/karikas-haltarto

 

Miből készül a haltartó?

A horgászkultúra folyamatos fejlődésével egyre többen figyelnek arra, hogy mibe helyezik a kifogott halakat, a termékek egyre jobb minőségű anyagból készülnek, megfizethető áron. 

A merevítők fémből készülnek, különböző átmérővel rendelkeznek. Érdemes figyelmet fordítani a háló és a keret találkozására, hiszen ez a legsérülékenyebb pont, itt dörzsölődik a legjobban. Előnyös, ha itt külön megerősítéssel van ellátva, mely a folyóvízi horgászok számára elengedhetetlen.

A háló anyaga egyre inkább sűrű szövésű, sok esetben víztaszító háló, mely kíméletes a halak számára, valamint gyorsan szárad, ami fontos szempont lehet a vásárláskor. Ezeknek az igen sűrű szövésű, sötétebb színű micro hálóknak a további nagy előnye, hogy a hal könnyen megnyugszik benne.

Kiszakadásuktól nem kell tartani, rendkívül erősek, tartós hullámzásban is ellenállóak.

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák