CikkeinkMik befolyásolják a kapást?

Vannak olyan szempontok, amelyek kombinációja hihetetlen eredményt hozhatnak a horgászatban, de teljes sikertelenséget is. 13+1 tényező, amik befolyásolhatják a halak kapókedvét.

Megtaláltad a tökéletes helyet és csalit, mégse jönnek a halak? Holdtöltekor próbálkozol nyáron, de meg sem moccan a kapásjelző? Mutatunk 13+1 tényezőt, amik befolyással lehetnek a kapásra. 

1. Vízállás

Alacsony vízállás esetén az oxigén is kevesebb, ezekkel együtt a halak étvágya is kicsi. Magasabb vízállásnál sikeresebbek lehetünk.

2. Víz tisztasága

Az idő hűlésével a víz tisztasága is javul. Ehhez mérten kell válogatnunk a felszerelésünk színét, a zsinór vastagságát, a csalit is.

3. Fény, megvilágítás

A derült vagy borult égbolt is befolyásolhatja a kapásokat. Borús időben sikeresebbek lehetünk, főleg a ragadozóhalak horgászatánál.

4. Napszakok

Megfigyelések szerint legeredményesebbek a kora reggeli órákban vagy az esti félhomály időszakában lehetünk. Napközben is eredményesen horgászhatunk, ha a többi tényezők legjobb kombinációja érvényesül!

5. Apadás, áradás

Folyóinkon van nagy szerepe az áradás és apadás jelenségének. Tavasszal és nyáron az enyhe áradás élelemszerzésre készteti a kopoltyúsokat. 

6.Holdállás

A Hold állását is figyeld! A szolunáris naptár követésével nagy sikereket érhetsz el!

7. Évszakok

Minden évszakban tisztában kell lennünk azzal, hogy mely halakra horgászhatunk, melyekre érvényesek az aktuális tilalmak. Így minden hónapnak, évszaknak megvan a maga sajátos halfaja.

8. Szél

A szél erőssége és iránya is meghatározó a horgászatban. Erős szélben hiába próbálkozunk, lenge szellőnél viszont annál inkább. Állóvizeken érdemes mindig széllel bedobni a csalit. Hogy miért? A vízmozgás oxigént és táplálékot juttat a mélyebb rétegekbe is.

9. Légnyomás

A légnyomás-ingadozásokat is szem előtt kell tartania az okos horgásznak! Megfigyelések szerint a stabil, változatlan és a magas légnyomás kedvezően hat a kapásra. A süllyedő légnyomás viszont elronthatja a horgász örömöket.

10. Frontok

Meleg front=kevés hal, hideg front=sok hal? Ha az állítás nem is teljesen igaz, de az bizonyosan, hogy minden frontváltozás kedvezően hat a halak étvágyára.

11. Víz oxigéntartalma

Az oxigén-ellátottság is hatással van a halak emésztésére. Minél nagyobb a víz oldott oxigéntartalma, annál gyakoribbak lehetnek a fogások is.

12. Víz hőmérséklete

A víz melegedésével egyidejűleg a halak emésztési időtartama is rövidebb, tehát melegebb vízben gyakrabban vesznek fel táplálékot.

13. Csali

Mesterséges horogravaló? Szemes csali, horogbojli? Esetleg turbózzuk fel a keveréket folyékony aromákkal, színezőkkel? Ahhoz, hogy megtaláld a legjobb csalit figyelembe kell venned a többi körülményt is. A víz hőmérséklete, az oldott oxigéntartalom, a napszak is befolyásolja a csalid eredményességét. Természetesen gondold végig azt is, hogy melyik a kifogni kívánt hal, tehát a préda, akinek megterítesz!

13+1 Horgászhely

Mindent végiggondoltál? Minden ideális a horgászathoz? A tökéletes horgászhellyel és némi szerencsével már kapkodhatod is a botodat!

 

Szerezd be webshopunkból a legjobb felszereléseket, hogy az biztosan ne legyen gyengítő tényező! Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák