Cikkeink

Milyen a jó botzsák, hogyan érdemes választani?

Következő cikkünkben azt boncolgatjuk, hogy miért érdemes beruházni rá, illetve milyen szempontokat vegyünk figyelembe vásárláskor.

A botzsák tulajdonképpen a horgászbot szállítására és tárolására használható kiegészítő. Alt Benjamin segítségével járunk utána ennek a témának.

A botzsák rendeltetése, hogy védi a horgászbotot az utazás-utaztatás közbeni mechanikai sérülésektől. De a tárolás során is védhet az esetleges külső hatásoktól. A jó botzsák megfelelő hosszúságú a horgászbothoz képest. Ez nagyon fontos, mert sokszor láthatunk olyat, hogy egy horgászbot 180 cm-es szétszerelési- szállítási mérettel rendelkezik és egy 150 cm-es botzsákban nyilvánvalóan nem fog elférni.

Tehát a botzsákot mindenféleképpen a szállítani kívánt botok méretéhez kell megválasztani! 

Botzsák fajtái

Alapvetően két típusú botzsák létezik: puhafalú botzsák és keményfalú botzsák. 

A puhafalú botzsák kedvezőbb árfekvésű, és védelmi szempontból már elég sokat jelent a használata.

A kemény tokozottal rendelkező botzsák erősebb, masszívabb és tartósabb. A külső rész legtöbb esetben gyöngyvászonból készül. A belső részt tekintve lehetnek különbségek. Például a pecabotok egymástól csak egy vékony- vastag szövettel vannak elválasztva, vagy vékony-vastag szivaccsal vannak bélelve. A belső térfogat mérete is változhat típusonként. Ezeket mind az igényeink és a pénztárcánk fogja megmondani, hogy mennyire merülhetünk bele a botzsák kiválasztásába. Illetve az is, hogy mire van szükségünk. Egy olcsóbb kategóriás botzsák jó vétel egy egyszerűbb horgászbot szállításához. Ha viszont 60-70.000 Ft-os horgászbot- horgászbotok szállítása a cél, akkor ne szerénykedjünk a neki megfelelő botzsák kiválasztásában. Adjuk meg a módját neki! 

A botzsák tároló kapacitása

A botzsák általános tároló kapacitása 1 és 8 között mozog. Legtöbb esetben úgy néz ki, hogy négy pecabot orsóval együtt fér el benne, valamint a másik négy pedig orsó nélkül. Ez az arzenál többnyire bojlis horgászatnál jellemző. De a feeder botos horgászok, match botos horgászok és a finomszerelékes horgászok között is találunk olyat, akik 4-5 db teljesen felszerelt horgászbottal indulnak el pecázni. A horgász boltokban már külön-külön is meg lehet vásárolni a horgászbotnak megfelelő fajtájú botzsákokat is. Persze nem evidens, hogy feeder bothoz csak feeder botzsák való.

A legegyszerűbb, egy darab horgászbot tárolására alkalmas botzsák ára 4.000-5.000 Ft-tól indul.  Találhatunk nagyon drága szállító eszközöket is, akár 60.000 Ft értékben. Nekem egy 30.000 Ft értékű JRC bojlis botzsákot használok rendszeresen. Ebbe a már említett 4 bot fér bele orsóval másik 4-et mellé tudunk helyezni. Ez egy agyon párnázott-szivacsozott botzsák alumínium merevítő rúddal kiegészítve.  Ez a botzsák annyira masszív, hogy lehet gumipókkal vagy egyéb módokon rögzíteni, mert bírja! Az olyan horgászatoknál, ahol nem kell agyon pakolni az autót és csak nagyon kevés dologra van szükségem ott egy Maros mix egyszerű cipzáras botzsákot használok. Ez egy 3 botos kivitel, 180 cm hosszban amibe 2-3 horgászbot is belefér felszerelve. Plusz a merítő nyél és horgász ernyő is. Kisebb-nagyobb zsebekbe el fog férni az elektromos kapásjelző, a tripod, bottartó villák és adapterek. Gyakorlatilag bármi, amit szeretnénk vinni. Ezek a táskák fogantyúval és vállpánttal vannak ellátva, tehát vállunkra tudjuk venni kényelmesen.

Én mindenkinek csak javasolni tudom a botzsák használatát, mert rengeteg kellemetlen meglepetéstől fog megkímélni!

Ingyenes szállítás 10.000 Ft felett

14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!

100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Keresés