CikkeinkMilyen feeder kosár fajták léteznek?

A megfelelő feeder kosár kiválasztása nem könnyű feladat, mert rengeteg féle formában és méretben lehet kapni. Ebben a cikkben szeretnénk segítséget nyújtani a kosarak közötti eligazodásban. 

Milyen feeder kosarak vannak forgalomban? 

Feeder kosár választékunk itt található.

 

Vásárláskor találkozhatunk négyzetes, hengeres vagy félhengeres alakú kosarakkal. Általában rozsdamentes acélból és/vagy műanyagból készülnek. Súlyuk 10g-tól 300g-ig terjed, áruk pedig 100 - 1500 Ft között mozog. A formavilág megválasztása főleg a vásárló ízlésétől függ, funkciójában nem annyira számottevő. A lényeges közös tulajdonság, hogy ezek a kosarak open ended, azaz mindkét végén nyitott kosarak. Ezeken az oldalakon töltik bele a közép nedves etetőanyagot a horgászok egy határozott merítő mozdulattal, majd ujjaikkal összetömörítik, hogy egy egységes masszává váljon.  A klasszik feeder kosár előkés peca szokott lenni, ami 30 - 40 cm-től akár 90 cm-es előkehosszig változhat. Ha nem figyelsz oda a dobásnál, akkor a csali könnyen feltekeredik a főzsinórra. Ez a lehetőség például a method kosárnál nem áll fenn!

Pellet feeder kosár 

Ennek a kosárnak az csak egyik oldala nyitott. Régen azokat a kosarakat nevezték pellet kosárnak, amikor csak 3 bordája volt, manapság már változott egy kicsit a nyelvezet. Viszont egyértelműen attól lesz pellet feeder kosár egy kosár, ha sima dara helyett pellet etetőanyagot töltünk bele. 

A csontkukacos etetőkosár 

A legtöbb esetben egy olyan szerelékre kötjük fel, mint a klasszikus feeder kosár kellékeket. Hosszú előkés feeder módszer lesz, tehát a horog az ott lóg az etetőkosártól 40 - 50 cm-re. Ebben az esetben csontival fogjuk csalizni a horgunkat, mert azzal is etetünk. A csontkukacos etetőkosár mindig egy zárt kosár, viszont rengeteg furatot helyeznek el rajta. Szépen teletöltjük csontival, majd lezárjuk és megröptetjük őket. A vízbe jutva a csontik mozogni fognak és ezeken a kis lyukakon másznak ki. Ezzel a mozgással fejtik ki a csalogató hatásukat. 

Feeder horgászok olyan trükköt is szoktak alkalmazni, hogy open ended kosárba beleraknak egy csipet csontit, és két oldalról lezárják etetőanyaggal. Így egyszerre kerül be a csonti és az etetőanyag. 

A csonti mozgásától kioldódik az etetőanyag massza, és jöhetnek a halak!

 

Hogyan tudom az ideális súlyt kiválasztani? 

A súlyok kiválasztásánál figyelembe kell venni a dobótávolságot, álló vagy folyó víz van előttünk, milyen mértékű a sodrás és a szél. A feeder kosár gyártásánál azért fontos az alagút forma, mert a folyóvíz sodrása könnyebben kioldja az etetőanyagot. Sokszor látni feeder kosár alján kis lábakat, amik a sodrás megfékezésében segítenek. Dobótáv és súly eloszlásra nézzünk néhány esetet.. Ideális időjárást tekintve 15m-re elég lehet az 50-60g-os kosár is. De  40-50m-es távolság például a Dunán extrémnek számít, lehetséges, hogy 250g-os kosárra lesz hozzá szükség.

Állóvízben a 30-50g-os tömegű kosár is elég szokott lenni. Erős szélben természetesen nehezebb fog kelleni! 120 m-re 90g-os kosár is megfelelő, de ez függvénye a dobó technikának, főzsinór vastagságának, szél erősségnek.

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák