CikkeinkMilyen horgászbot típusokat használnak hazánkban?

Új horgászbot vásárlását tervezed és szükséged lenne egy-két tippre egy profitól? Cikkünkben egy tapasztalt horgász mutatja be röviden eszköztárát.

Cikkünkben a hazai vizeken használatos horgászbot típusokat vesszük sorra, így a kezdő horgász jelöltek is könnyebben eligazodnak a boltunk nyújtotta széles választékban. Alt Benjamin aktív horgász osztja meg tapasztalatait velünk.

 

Gyakori horgászbot típusok hazánkban

Melyek a legtöbbet előforduló horgászbot fajták hazánkban?

Amely botokkal legsűrűbben találkozhatunk a magyarországi vízpartokon, az a feeder, picker, bolognai, match, rakós, pergető, illetve a bojlis horgászbotok. Létezik a spod bot is, ami a bojlis horgászok etető botja, irgalmatlan nagyokat lehet vele dobálni nagy súlyokkal is.

Elvétve találkozhatunk még a teleszkópos és általános 2-3 részes olcsóbb kategóriás horgászbotokkal is, de ezek egyre ritkábban fordulnak elő. Nagyon kevés legyezőhorgász is tevékenykedik, és ha az időjárás kedvező, lékhorgásszal is találkozhatunk Magyarországon.

 

Egy profi eszköztára

Milyen volt az első horgászbot, amit vettél magadnak?

Az én első horgászbotom, amire még általános iskolában összespóroltam a kis zsebpénzemet, az egy 4 méter hosszú bolognai horgászbot volt, ami abból a típusból elég rövidnek számít. Talán abból a fajtából nem is gyártanak rövidebbet. Úszós horgászatra használtam, azzal kergettem a kisebb-nagyobb csatornák és kisebb tavak halait.

Megvan még az a bolognai horgászbot?

Nincs már meg. Idővel elhasználódott, elkopott, kisebb sérülések lettek rajta. Valószínű elajándékoztam, mert sosem dobtam ki horgászbotot.

Neked milyen horgászbotjaid vannak?

Van kettő bojlis horgászbot a raktáramban, az egyik egy Mivardi, a másik pedig egy noname Kínából származó blank. A blank azt jelenti, hogy maga a test, gyűrű és orsó tartó nélkül.

Van egy 7m-es Shimano bolognai horgászbotom.

Egy match horgászbot, Seria Walter Silver Bream Float 14 lábas, 10 éves és még mindig nagyon jól működik.

Spicc botom is van, viszont az egy AliExpressről származó rossz vétel volt. Megrendeltük, kipróbáltuk, és azóta sem használtam, mert nagyon lágy a bot, egyszerűen nem jött be. Talán paradicsomkarónak jó lenne, vagy futtatok rá szőlőt.

Továbbá 2 rakós botom közül az egyik az egyik egy Maver 9,5 m-es és egy Serie Walter Power Carp 11m-es horgászbot.

5-6 darab feeder horászbot, Serie Walter Nova Carp, by Döme, Tubertini és Prologic (márnázó).

Milyen botot szeretnél még venni?

Most úgy látom, hogy nincs már olyan típusú horgászbot, ami ne lenne otthon, és ne tudnám megoldani az elém kerülő helyzeteket. Hiszen van feeder, bojlis, match, bolognai, rakós, külön márnázó és harcsázó bot is. Ezekkel a botokkal már jól le tudom fedni a hazai horgász helyek terepviszonyait.

Melyik a legdrágább horgászbot, amit megvettél?

Értékben kifejezve a Serie Walter rakós bot 85000-ért, de hogy mire sajnáltam legjobban a pénzt az a Mivardi bojlis bot, ami csak 35000-be került, de nem használtam még.

 

Univerzális horgászbot?

Milyen univerzális horgászbotot tudnál ajánlani annak, aki csak ritkán tud horgászni, és mindenféle halat ki szeretne fogni?

Ez egy roppant nehéz és speciális kérdés, talán univerzális botot gyártani a legnehezebb. Ha nekem egy ilyen botot kellene választanom, akkor mindenféleképpen egy könnyű, 3.90-es gerincesebb feeder horgászbot lenne. Ezzel még el tudjuk dobni a 8-10 grammos waggler úszót, de elég tartalék van hozzá, hogy egy method kosarat is elreptessünk vele 70-80 méterre is. Talán őket tudnám ajánlani univerzális dolognak.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák