CikkeinkNyári balinozás - Ragadozókra fel!

Te is áhítattal hallgatod, ahogy a kishalak szétrebbennek a vízfelszínen? A balin talán még nagyobb csodálattal élvezi ezt a hangot, hiszen valószínűleg akkor kapta el a zsákmányát.

A balin egy remek sporthal, igazi küzdőszellemmel van megáldva. Ha a horgodra akad próbára teszi mind a szereléked erősségét, mind a Te horgász ügyességedet és tudásodat. Páratlan ereje és vehemenciája teszi kedvelt ragadozóvá a horgászok körében, a nyári időszak pedig kifejezetten érdemes arra, hogy megbeszélj a balinnal egy randevút a stégnél. Olvass tovább, elindítunk a balinozás kalandos ösvényén!

 

Balin - A “békés ragadozó”

Senkit ne tévesszen meg a cím, egy igazi, vérmes ragadozóról van szó! A békés jelzőt csak a származása miatt érdemelte ki, ugyanis a pontyfélék családjába tartozik. Békés fajtáját abszolút meghazudtolja, a kisebb halakon kívül a békákat, vízimadár fiókákat is szívesen a menüjére helyezi. Szívesen vadászik a küszrajokban, a csapat közepébe ront be erőteljes rablásával. Izmos és nagy testén vörhenyes uszonyok vannak amik az ívási idő alatt kivörösödnek. A háta sötétzöld néha arany vagy ezüst színárnyalatokkal. Az testének oldalai ezüstfehér színben csillognak és a hasa fehér. Szemei kicsik de látása igen jó és szája fogatlan, felfelé nyíló. Szinte egész Európában megtalálható, így hazánk legtöbb vizében horogra kerítheted.  A hivatalos magyar rekordot 10,54 kg tömegű példány tartja.

 

A balin kapási ideje

A balin rablását elég könnyű megkülönböztetni a többi ragadozóétól. Ez a remek sporthal leginkább a víz közepén, a nagyobb sodrásokban vadászik, illetve azok szélén rabol, és olykor métereken keresztül üldözi áldozatait. A csuka ezzel szemben a búvóhelye mélyéről ront rá gyanútlan áldozatára, a süllő pedig a mélyebb rétegekben vadászik. Még egy lényeges különbség: míg a csuka reggel és alkonyatkor, borult időben egész nap táplálkozik, a süllő éjszakai rabló, inkább csak sötétedéskor jön fel a fenékről, a balin egész nap kalandozik, de éjjel szintén nem aktív, nehezen csalható horogra. Főleg a nyári délutánokon heves zápor után lehetsz extra eredményes balinozáskor.

 

Horgászmódszerek - így próbálkozz, ha balinra mennél!

Balinra többféleképpen is horgászhatsz. A legklasszikusabb és talán legjobban bevált horgászmódszer azonban a balinólmos műlegyezés. Az ólom maga a bedobáshoz szolgáltatja a megfelelő dobótömeget és egyben utánozza a menekülő kishal mozgását is. A műlegyeket egymástól olyan távolságba érdemes a főzsinórra rögzíteni, hogy vontatáskor az egyik légy a felszín alatt közvetlen, a másik a víz színén táncoljon. A másik népszerű balinozós módszer a pergetés. Ekkor érdemes hosszú levelű, forgókanalas villantót választanod, a támolygó villantók közül pedig a kisméretű hosszúkás csalik jöhetnek szóba. Az előcsalis horgászat is sikeres lehet. A célnak legjobban megfelelő maximum 5 centiméteres kishalak, például a küsz, jász, bodorka.

 

Belevágnál a balinkalandba? Irány a part és döntsd meg a magyar balin rekordot! Webáruházunkban a legjobb felszerelésből válogathatsz!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák