CikkeinkPergető szett: válaszd a legjobbat

Megtudhatod, hogy miből áll a pergető szett, mik a jó pergető bot ismérvei, mi múlik a jól megválasztott zsinóron, hányféle csalival találkozhatsz.

Napjainkban egyre dinamikusabban növekszik a pergetőhorgászok tábora, ami nem meglepő, hiszen hazánk bővelkedik a pergetésre alkalmas álló- és folyóvizekben, ahol figyelemre méltó a halfajok száma. Ehhez hozzájárulnak az egyre inkább elérhető árú, jól használható felszerelések.

 

A pergető horgászat egy mozgalmas módszer, mely nemcsak a művelőitől kíván nagyobb kondíciót, de felszerelésünket is komolyabb igénybevétel elé állítja. 

A pergető szettek összeállításánál elengedhetetlen, hogy odafigyeljenek a minőségre, ahhoz, hogy sokáig tudjuk használni a felszerelésünket. Számunkra ez különösen jól jöhet, ha nincs időnk vagy épp kellő tapasztalatunk eszközeink összeállításához. 

Egy számodra ideális szett kiválasztásával lehetőséged nyílik arra, hogy a horgászat öröm legyen, s okozzon bosszúságot a nem megfelelően megválasztott felszerelés.

Ehhez nyújtunk segítséget az alábbiakban, ahol számba vesszük, hogy mi mindent lehet figyelembe venni a pergető felszerelés megválasztásához.

Milyen a jó pergető bot

A pergető szett vázát a többi szetthez hasonlóan a bot és az orsó képezi. 

A pergető botok két fontos paramétere a tömege és a hossza. 

A korábbi években mérvadónak számító 3 méteres hossz elkezdett lecsökkenni, napjainkban népszerűbbek a rövidebb, 2,4-2,7 méteres bothosszok. 

Csónakos horgászat során előnyösebb a rövidebb bothossz, de igaz ez kis patakok, fás területek esetén is. További szempont lehet, hogy a rövidebb bot nagyobb pontosságot is jelenthet. 

A pergető botok tömege szintén fontos a választásnál, hiszen ennél a módszernél a bot folyamatosan a kezünkben van, így olyat válasszunk, amit kényelmesen és sokáig tudunk tartani. Nyilván ezt nem a horgászat első perceiben, hanem órákkal később fogjuk ezt érezni - vagy épp nem. 

A látszólag elenyésző néhány grammnyi különbségnek itt nagy hordereje van. A bot tömegének csökkenése az ár emelkedését jelentheti, hiszen minél több jobb minőségű anyag kerül a bottestbe, annál drágább lesz a termék. 

Pergető szett ajánlatainkat itt megtalálja. 

https://epeca.hu/horgasz-szett/pergeto-szett

 

Kicsi a bors, de erős: a zsinór

A pergető horgászat során nagyok a követelmények a zsinórral szemben. A pergetéshez mindenképpen fonott zsinór ajánlott, ez nagyobb szakítószilárdsággal bír, vagyis nehezen szakad, a ragadozó halak nem tudják oly könnyen elharapni. Fontos ismérve még a pergetésre alkalmas fonott zsinórnak a kopásállóság, a láthatóság, a hangtalanság, és bónuszként ott van a víztaszítás. 

A fonott zsinór használatánál jobban érezni az ütéseket rávágásokat, könnyebb kiszabadítani az elakadt wobblert, plasztikot, ami nagyban megkönnyítheti a horgász dolgát.

 

Nem lehet megunni: a műcsalik

A pergető horgászatban sokféle módszer van, amellyel kísérletezhetünk. Legyen szó jiggelésről, wobblerrel való pergetésről, műcsalikkal: twister, gumihal, worm, stb. való pergetésről, és lágy plasztik csalikkal sügér, csuka utánzásokkal való pergetésről. 

A pergető szett vásárlása előtt jó, ha tudjuk, melyik technika áll hozzánk közel, így már könnyen választhatunk a mindenféle jóval ellátott szettek közül, melyek egyre nagyobb választékban elérhetőek.

Válogass a műcsalikkal felszerelt pergető szettjeink közül:

https://epeca.hu/horgasz-szett/pergeto-szett

 

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák