CikkeinkPonty horgászat kezdőknek

Tapasztalt horgászokkal készítettünk interjút a ponty horgászat kapcsán. Milyen felszereléssel érdemes belevágni és hol? Milyen dokumentumokra lesz szükség?

Ha a ponty horgászat mellett döntünk, a hazai vizek zömében megtalálható fajta egész nagy példányaival is lehet szerencsénk. A ponty kifogása annyiban tér el a „hagyományos” horgászattól, hogy nagyobb és erősebb horgászbot és erősebb zsinór használatát kívánja meg! A ponty horgászat kapcsán használt etetőanyag eltérhet például a keszeghorgászattól: főleg hallisztel dúsított etetőanyagokat használnak, amik ízben és illatban is eltérhetnek a többitől, csali tekintetében pedig csak a képzeletünk szabhat határt. Az a jó benne, hogy mindenki kikísérletezhet magának egy tuti receptet.

 

A következő cikkben horgász barátaim által említett érdekességeket fogok írni, többek között ki fog derülni az is, hogy hogyan készüljünk fel egy sikeres horgász kalandra. Élő horgásztat közben Alt Benjámin, Bártfai Attila és Tóth Tibor rutinos horgászokkal beszélgettem a Duna parton.

 

A húsvéti hétvégén is a szenvedélyeteknek hódoltok! Mióta vagytok kint és hol pecáztok éppen? Volt már kapás?

A dunaföldvári Duna partjára jöttünk, ez az egyik kedvenc helyünk. A tegnapi nap a készülődéssel telt, hiszen ilyenkor rengeteg mindenre szükség lehet! Kicsit nomád életet élünk ilyenkor, de semmiféleképpen nem szeretnénk komfort és higiénia nélkül maradni. Az elmúlt 10-15 évben, amióta horgászunk persze rutinosabban megy a felkészülés is. Nagyon fontos ez a tapasztalat, mert ez járul hozzá a sikerhez! Kora reggel érkeztünk, és kint is éjszakázunk. Szerencsére már ki is fogtunk néhány halat! Volt köztük több nagytestű dévérkeszeg is, de karikakeszeg és bagolykeszeg is akadt a horogra. Eddig nagyon elégedettek vagyunk.

 

Milyen halakra lehet azon a környéken még számítani?

Márnára és pontyra várunk még, bónusznak pedig amurra, illetve a leánykoncér is felbukkanhat, ami védett hal!

Ponty horgászat: tippek és trükkök kezdő horgászoknak

Felszerelés

Ebben a cikkben amatőr horgászoknak szeretnénk tippeket adni. Először is mire van szüksége egy kezdő érdeklődőnek és mennyit kell rászánnia ezekre az eszközökre?

Egy kezdőnek nem sok mindenre van szüksége. Először is kelleni fog egy horgászbot (20000 Ft körül), zsinór (3.000 Ft körül) orsó (10.000 Ft körül) és horog.

 

Ezt majd meg lehet szorozni kettővel, mert kettő készséggel is mehet egyszerre a horgászat. Egy horgász napernyő és egy horgász szék is jó, ha van. Leégés és eső ellen is véd a horgász napernyő, ami sokkal nagyobb, mint amilyenre általában gondolnánk. Így körülbelül 100.000 Ft-ba kerülnek együtt az említett felszerelések. A vásárláshoz először mindenképpen egy olyan baráttal érdemes menni, aki otthonosabban mozog a témában, mert mint mindenre, erre a célközönségre is hatalmas marketing iparág épült ki, és az ember sokszor olyat is megvesz, amire kezdőként nincs is szüksége.

Pontymatrac és pontybölcső a halvédelemhez.

Dokumentumok

Milyen dokumentumokra van szükség, hogy mehessünk horgászni?

A horgászathoz ki kell váltani az éves állami horgászengedélyt és kártyát, ez 10.000-ből megvalósítható. Ennek birtokában tudunk venni napi vagy éves jegyet az általunk választott helyszínre. Területi jegyek összegét az adott vízkezelő határozza meg. Ez tartalmazza 50 nemes hal ( ponty, harcsa, süllő, balin) és 50 kg egyéb hal, (mint keszeg félék, kárász, bodorka) elvitelét is.

 

Aki csak 1-1 napra menne el horgászni, annak 2-6000 Ft-os napijegyekkel kell számolni. Ezekre a kiadásokra nem kell sajnálni a pénzt, mert éves viszonylatra lebontva egyáltalán nem sok! A horgász helyeknek a külleme és a szolgáltatásai is merőben eltérőek lehetnek. Bizonyos helyeken a kerti grillezőtől elkezdve mindenféle extrák is rendelkezésünkre állnak, ezt persze meg kell fizetni.

Hol érdemes kezdeni?

Ahogy az előbb említettétek már nem ma kezdtétek ezt a sportot. Milyen jó tanácsot tudnátok adni az érdeklődőknek?

A horgászatnak is van egy tapasztalási folyamata, amit érdemes követni. Elsőnek például, hogy egy aktívan halasított horgásztóhoz menjenek, hogy meglegyen az élmény. Kezdjenek olyan parton vagy horgásztón, ami füvesítve van! Kisebb kiterjedésű vizeknél a hangoskodásra is oda kell figyelni. Most itt a Dunán ennek nincs jelentősége. Annak viszont van, hogy itt nagyon oda kell figyelni a hajókra, mert balesetveszélyesek és anyagi károkat is tudnak okozni. Ha nem figyelünk, akkor a horgászeszközök és a merítőháló is könnyen elsodródhat.

Végszó

Emlékeztek, hogy milyen halakat fogtatok először?

Nem teljesen, de valószínű hogy bodorka vagy keszeg lehetett! A horgászatban van egyfajta ranglétra, amin ajánlott végig menni. El kell sajátítani egy egyetemes horgásztudást, amibe bele tartozik a feederezés, bojlizás, úszózás és ragadozó halas horgászat is. Érdemes mindenféle technikát kipróbálni, hogy rájöjjünk mi tetszik a legjobban. Idővel kialakul a saját stílusunk, de ehhez idő és tapasztalat kell. A végén így mindenki maga dönti el melyik fekszik neki.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák