CikkeinkTippek fenekező horgászathoz

A fenekező horgászat a legnépszerűbb horgászmódszer a magyar horgászok körében. Ez nem is csoda, hiszen kényelmes és praktikus technika. 

Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a fenekező horgászatról, kezdőknek és tapasztalt horgászoknak egyaránt érdekes és hasznos infókat tartogathat

A fenekezés alapjai

A fenekező módszerrel a fenékközeli halakat csalhatjuk a horgunkra. A fenekezés lényege, hogy egy nehezék segítségével juttatjuk egy a csalit a víz fenekére. Nagy távolságban, nagy mélységben, erős sodráskor és erős szélben is horgászhatunk ezzel a módszerrel. 

 

Milyen legyen a bot?

Fontos figyelembe venni a dobástávolságot, a víz sodródását, a szerelék súlyát és a terep esetleges akadályait is. Mivel hatalmas fogásokra is számítanunk, a botnak stablinak és strapabírónak kell lennie, mely kellő rugalmassággal párosul. Külön kategóriákba sorultuk a speciálisan fenekezésre tervezett botokat. 

 

Milyen legyen az orsó?

Fenekezésnél ajánlott legalább 40-es és hátsófékes orsót használni. Ezzel nagyobb biztonsággal fáraszthatjuk a nagyobb halakat is. 

 

Milyen legyen a súly?

Végólmos vagy csúszóólmos szereléket használhatunk. Az utóbbi az általánosabb, ahol a nehezék az etetőkosár és a horog felett két ütköző között helyezkedik el. A súlyok megfelelő kiválasztása nem könnyű feladat. Nem jó a kicsi, nem jó a túl nehéz és nagy sem. Mindig az adott helyzet és körülmények határozzák meg az ólmok nagyságát és súlyát. Az erősebb áramlású folyókban érdemes nagyobb és laposabb súlyokkal próbálkozni. 


 

Fontos kiegészítők fenekező horgászathoz

A fenekezés elengedhetetlen kelléke a kapásjelző. Ilyenkor nincs segítségünkre az úszó, tehát másra kell hagyatkoznunk. A csiptetős jelzők könnyen felhelyezhetők és fárasztáskor gyorsan szabadon hagyják a helyet, így a legjobb választások ehhez a módszerhez. 

Az etetőkosár is a fenekező módszer “musthave” terméke. A dobással együtt be is etetjük a horog körül lévő területet, így odavonzza a pikkelyes barátainkat.

 

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák