CikkeinkTokhal és horgászata – A vízfenék porszívója

A tokhal az egyik legősibb halfajta, amely több mint 200 millió éve létezik. Ezek a halak a dinoszauruszok korából származnak, ami már önmagában lenyűgöző.

A tokhalak (Acipenseridae család) hosszú, izmos testtel rendelkeznek, amely tökéletesen alkalmazkodott a lassan áramló vagy álló vizekhez. Páncélos testük és jellegzetes orruk igazán különlegessé teszi őket. Magyarországon a leggyakrabban előforduló tokhalfajták közé tartozik a kecsege és a viza.

A tokhal élőhelye és táplálkozása

A tokhalak főként édesvízi halak, de egyes fajok a tengeri környezetben is megfordulnak. A folyók mélyebb részeit és a nagyobb tavakat kedvelik. Fontos tudni, hogy a tokhalak gyakran vándorolnak, így előfordulhat, hogy különböző évszakokban eltérő helyeken találkozhatsz velük.

A tokhalakat gyakran "fenék porszívóinak" nevezik, mivel mindent megesznek, amit a víz alján találnak. Ezen halfajok különösen kedvelik a halas ízű táplálékokat, de valójában szinte bármilyen csali vonzó lehet számukra. Az édesvízi élőhelyükön rengetegféle táplálékot találnak, a kisebb halaktól kezdve a különböző gerinctelenekig.

Hogyan és mikor horgásszuk a tokhalat?

A tokhal kifogása nem egyszerű feladat, de néhány bevált módszerrel növelheted az esélyeidet. Bár a horgászatának legjobb időszaka kétségtelenül a tél, a nyári hónapokban is aktívan táplálkoznak. Íme néhány tipp és trükk, amelyekkel sikeres lehetsz a tokhal horgászatában.

A megfelelő felszerelés

A tokhalak nagyok és erősek, így erős, strapabíró horgászbotra és orsóra lesz szükséged. Ajánlott egy közepes vagy nehéz bot, amely 2,4-3,6 méter hosszú. Az orsó legyen erős és sima működésű, és használj legalább 20-30 fontos zsinórt.

Csalik és etetőanyagok

A tokhalak mindenevők, így többféle csalit is kipróbálhatsz. A leggyakrabban használt csalik közé tartozik a kukorica, a giliszta, a különböző pelletek és a haldarabok. Fontos, hogy a csalit közvetlenül a fenéken kínáld fel, mivel a tokhalak ott keresik a táplálékot. Legjobban a halas ízeket kedvelik, de szinte bármelyik csalival horogra csalhatók. Az édes ízek, például a kukorica vagy a gyümölcsök is vonzóak lehetnek számukra.

Tuti csalik és etetőanyagok: 

Horgászatra fel – de mikor és hogyan?

A tokhalak általában a kora reggeli vagy késő esti órákban a legaktívabbak, így érdemes ekkor horgászni rájuk. Az éjszakai horgászat is jó eredményeket hozhat, különösen nyáron, amikor a víz hőmérséklete magasabb.

Mivel a tokhalak hatalmas méretűek lehetnek, a fárasztásuk különösen nagy odafigyelést igényel. Fontos, hogy ne siessünk, és hagyjunk időt a halnak, hogy kifáradjon, mielőtt megpróbálnánk a csónakba vagy a partra emelni. A tokhalak törékeny halak, így különös figyelmet kell fordítani a visszaengedésükre is.

 

A tokhal horgászata izgalmas és kihívásokkal teli tevékenység, amely különleges felszerelést és figyelmet igényel. A megfelelő időpont és a megfelelő felszerelés kiválasztásával azonban nagyszerű élményekkel gazdagodhatunk. Ne feledjük, hogy a tokhalak hatalmas mérete ellenére törékeny halak, így mindig ügyeljünk a fárasztás és a visszaengedés során. A tokhal horgászata nemcsak a nagy fogás örömét nyújtja, hanem lehetőséget ad arra is, hogy közelebbről megismerjük ezeket a lenyűgöző élőlényeket.

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák