CikkeinkÜzenet a legyezős horgászat megszállottjainak: a legjobb tanácsok, amiket kaphatsz

A legyezés a hazai horgászok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz, amit erről a teljesen egyedi horgászmódszerről tudni érdemes.

 

Mi az a legyező horgászat?

 

Ezt a horgászmódszert kisebb patakokban, folyók vizében alkalmazzuk. Egy mesterséges csalival, az úgynevezett műléggyel próbáljuk a halakat a horgunkra csalogatni. Sokan azt hiszik, elsősorban pisztrángfélékre érdemes legyezve horgászni, így sokan bele sem vágnak a magyar horgászok közül. Itt az ideje, hogy eloszlassuk ezt a tévhitet! A Magyarországon fogható halak közül ugyanis nagyon sokra lehet sikeresen legyezni. Domolykó, vörösszárnyú keszeg, balin, fekete sügér, csuka, süllő… de akár még pontyot is! Mindet horogra keríthetjük ezzel a módszerrel. Izgalmassá az teszi, hogy nekünk kell kereső, cserkésző, csalogató stratégiákon agyalnunk. A legyező technikánkat tökéletesíteni, a megfelelő műcsalit megtalálni, a legoptimálisabb helyet felkutatni-ez a legyezés lényege. Maga a taktika kitalálása adja a sport szépségét. Azok a horgászok, akik a hagyományos módszereken túl valami másra vágynak, új kihívásokat keresnek, a legyező horgászat biztos befutó.

 

A legyező felszerelés:

 

A legyező technikához egy nem megszokott, teljesen speciális felszerelésre lesz szükségünk. Gyakorlatilag mindenből más típust kell beszereznünk.

 

Milyen a legyező bot?

 

A bot legyező technikánál hatalmas igénybevételnek van kitéve, az egész horgászidő alatt folyamatosan dolgozik velünk. Éppen ezért, hogy egyszerűbb legyen tartani és használni, egy sokkal könnyebb és rugalmasabb horgászbot lesz az ideális. A nagyobb fogásoknál ilyen bottal biztosan nem ér meglepetés.

 

Milyen a legyezőorsó?

 

A legyezőorsó tulajdonképpen csak a zsinór tárolására szolgál. Szinte bármilyen forgódobú orsó megfelel a célnak. Az egyik legfontosabb szempont orsóválasztásnál, hogy az jól kiegyensúlyozza a botunkat. A súlypontnak a nyél első harmadánál kell lennie ahhoz, hogy sikerrel járjunk.

 

Milyen legyen a zsinór?

 

Ennél a módszernél ne csodálkozzunk, ha sokkal vastagabb és nehezebb damillal találkozunk! A legyezésnél a zsinór a súly, melynek segítségével eljuttathatjuk a csalinkat a hal szájába. Azt, hogy pontosan milyen paraméterekkel kell rendelkeznie, már a horgásznak kell kitapasztalnia. A szín, forma, súly és merülési képesség mind az adott helytől, a kifogni kívánt haltól és a használótól függenek.

 

Mi a csalink? – A műlegyek

 

A műlegyek kiválasztása vagy elkészítése az egyik legizgalmasabb része ennek a horgászmódszernek. Vannak, akik horgászboltból szerzik be ezt az alapanyagot, míg mások saját szórakoztatásukra otthon légykötésbe kezdenek. Mindkét esetben sikerrel járhatunk. Akik viszont „home-made” legyekre vágynak, készüljenek fel egy hosszú és fárasztó procedúrára. Ez a fajta műcsali készítés csak a sokadik kísérletre ad majd sikerélményt. Többek között figyelnünk kell az úszóképességre, a víztaszítására, az anyag minőségére, színválasztásra.

 

Praktikus kiegészítők legyező horgászathoz

 

A legfontosabb elemek után érdemes olyan kellékeket is beszereznünk, amik nagyban megkönnyítik a munkánkat. Ilyen például a damilvágó csipesz, amivel precízen dolgozhatunk. Célszerű beruháznunk még a legyek tárolására alkalmas tárolódobozra, és egy öv- vagy oldaltáskára, hogy a vízben gázolva minden szükséges felszerelés nálunk legyen.

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák