CikkeinkA legkedveltebb hazai ragadozó halak 2. rész

A legkedveltebb hazai ragadozó halak sorozatunk első részében már megismerkedhettél három könyörtelen vadásszal.  A második részben folytatódnak az izgalmak! Mutatjuk a legnépszerűbb ragadozókat! 

 

Balin

A balin, előkelőbb nevén: ragadozó őn, rengeteg pergető horgász kedvence. Rafináltsága, ravaszsága és esze remek sporthallá teszi. Éppen azért ilyen népszerű, mert nehéz horogra keríteni. Hazánkban szinte minden nagyobb folyó- és állóvízben találkozhatsz vele. Jól felismerhetó apró pikkelyeiről, vörhenyes alsó úszóiról és enyhén kampós állkapcsáról. Általában kisebb csapatokban mozog a nyílt és növényzettől mentes vízterületen. Kedvenc csemegéje a küsz. A hangos és látványos balinrablásokat jól megfigyelheted a stégről, a szétrebbenő kishalak és a balin csapásának látványa minden horgász szívét megdobogtatja. Horgászhatsz rá legyezve, pergetve, úszós szerelékkel, fenekezve, a fogása minden technikával hatalmas élmény lesz.

A balin horgászat tilalmi időszaka március elsejétől egészen április legvégéig tart! A magyar abszolút  rekordot még a 90-es évek elején állították fel egy 10,54 kg-os példánnyal.

 

Sügér

Nem a méret a lényeg! Akik sügérre horgásznak, nagyon jól ismerik ezt a mondást. A sügér egyike azon kevés halunknak, akiknél tényleg nem a méret számít, hanem a horgásztechnika kifinomultsága és a horgász esze. Egy csodás sporthalról van szó, horgászata óriási horgászélmény. Hazánkban őshonos fajnak számít, szinte mindenhol horogra csalhatod. A csuka mellett ő az egyik leggyorsabban felismerhető fajunk. Zöldes-feketés csíkos oldalai, tüskés hátúszói és vöröses hasúszói teszik félelmetes ragadozóvá. Szinte bármivel horgászható. Fenekező szerelék horogján, de az úszós módszer gilisztáján is fennakadhat.

Ami a legjobb: nem vonatkozik rá korlátozás, a sügér mindig horgászható! A hazai sügér-dobogó  legfelső fokán egy 1,87 kg-os példány evickél.

 

Domolykó

A fejes domolykó egy nagyon óvatos és okos faj, kellemes sporthal. A legtöbb hazai folyóban és patakban horgodra akadhat, igazi folyóvízi hal.  Nagy, sötét pikkelyeiről, vöröses has- és farok alatti úszáról és nagy, széles homlokáról könnyen felismerheted. Hatalmas étvággyal szeli a vizeket, szinte mindent befal. Étlapján növények, rákok, csigák, férgek, halak, békák és kisebb emlősök, egerek és pockok is sorakoznak. Egy rafinált fajról beszélünk, nem egyszerű a horogra kerítése, viszont annál élvezetesebb. Bármilyen horgászmódszerrel próbálkozhatsz nála, csak meg kell találnod a tökéletes helyet.

A domolykó horgászati tilalma általában április közepétől május végéig tart! A magyar rekord egy 6,25 kg-os csodás domolykó.


Olvasd el előző cikkünket is, hogy még többet megtudhass a hazai ragadozó halakról! Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb!

Nem boldogulsz?

Hívj minket, szívesen segítünk!

+36 1 490 0202

E|PECA Horgász Webáruház

Gyors szállítás akár 1 napon belül
14 napos elállás Ha nem tetszik, küldd vissza!
100% elégedettség Elégedettségi garancia

Kategóriák